Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Praktik för socialbidrag

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 16.43

Uppsala kommun vill minska socialbidragskostnaderna genom att erbjuda socialbidragstagare praktikplatser i samarbete med Arbetsförmedlingen. 

Enligt Mohamad Hassan (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, så finns det flera typer av jobb som behöver utföras, samtidigt som många socialbidragstagare behöver återfå kontakten med arbetslivet.

-Här pratar vi om arbetsuppgifter som idag inte utförs men behövs och det finns en målgrupp som skulle kunna ta över den här arbetsuppgiften och få en meningsfull sysselsättning istället för att sitta och ta emot bidrag, säger Mohamad Hassan.

20 miljoner kronor. Det är kostnaden för den här satsningen från kommunens sida. Beslut om pengarna fattades av fullmäktige och det är utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden som håller i det hela. Meningen är att det inte ska behöva kosta något för de arbetsgivare som väljer att ta emot personer på olika tjänster, och till en början planeras den här instasen räcka för åtgärder under det här året, 2010. De jobb som det kan handla om är sådant som Mohamad Hassan menar är jobb som behövs men som försvunnit:

-Till exempel skol- och rastvakter och skolvärdar som tar emot elever på morgonen. Alla de här arbetsuppgifterna har mer eller mindre försvunnit under åren.

Enligt Mohamad Hassan kommer fullmäktige inom kort att revidera det arbetsmarknadspolitiska programmet, och därmed skärpa kraven på att arbetsgivare ska ta emot praktikanter från målgruppen. Målgruppen är i det här fallet ungdomar, personer med invandrarbakgrund och personer med funktionsnedsättning.

-Målet är att vi sänker socialbidragskostnaderna med motsvarande insats med 20-30 miljoner kronor som vi lägger ned på arbetsmarknadsinsatser.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".