Tatuerare med dåliga städ- och hygienrutiner

En stor del av Uppsalas tatuerare har brister när det gäller hygien- och städningsrutiner. Det visar en granskning som Uppsala kommun har gjort.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Uppsala besökte under hösten förra året alla tatuerare och piercare i Uppsala. Totalt 11 stycken. Syftet var att granska hur dom sköter sin verksamhet och sina lokaler ur ett miljö- och hälsoperspektiv. Granskningen visade att alla som besöktes hade någon form av brist när det gällde det så kallade egenkontrollsprogrammet, dvs dokumenterade rutiner för kontroll av exempelvis hygien och städning. Enligt flera av utövarna själva beror det på att dom har rutinerna "i huvudet" och inte nedskrivna, en del kände helt enkelt inte till att man skulle ha det. Förutom detta fanns det hos vissa tatuerare en del andra brister vad gällde exempelvis ventilationskunskaper och separata utrymmen för rena och smutsiga material.

Miljö-och hälsoskyddsnämnden konstaterar dessutom att det saknas kunskaper både hos dem själva och hos tatuerarna om eventuella hälsorisker med tatuerignsfärger och isåfall vilka fäger det gäller.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".