1 av 2
2 av 2
Hans G Karlsson. Foto: Mårten Nilsson/SR

"Politikerna bör kliva in"

Det är dags för politikerna att gripa in och se till att lugnet återställs på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det säger socialdemokratiske landstingspolitikern Johnny Svahn.

– Jag upplever att man har retirerat länge nog nu från den politiska nivån och sagt att det här får cheferna sköta. Någonstans kommer en gräns där man måste kliva fram och göra insatser från den politiska nivån, och det tycker jag att det är läge att göra nu, säger Johnny Svahn.

Varför nu?
– Den bild som skapas av landstinget och Akademiska sjukhuset, i länet och utanför. En bil som kan innebära stor skada för vår verksamhet och att vi servar hela regionen.

Finns det skäl att fundera på om det är rätt ledare för Akademiska i dag?
– Det är väl en av de frågor som den politiska ledningen borde fundera på.

Men Johnny Svahns maningar om ett ingripande möter inte mycket genklang från landstingsstyrelsens ordförande moderaten Erik Weiman:
– Man kan inte som politiker gripa in i ärenden som rör enskilda gruppers arbetsförhållanden. Då skulle vi försätta oss och ledningen i en helt orimlig situation.

Men hur ser du på situationen?
– Det är klart att vi följer det här väldigt noga och för resonemang. Det är en viktig fråga. Jag är övertygad om att sjukhusledningen kommer hitta en lösning. Och jag fullt förtroende för att sjukhusledningen som jobbar på vårt uppdrag sköter det på ett bra sätt.

Johnny Svahn är inte ensam i kritiken. Företagskonsulten Hans G Karlsson från Uppsala som arbetat med ledarskap i 25 år, och nu driver företaget Förändringsakademin AB, anser att ledningen för Akademiska sjukhuset i Uppsala har skadat sjukhusets anseende genom konflikterna med personalen och orsakat att Akademiska tappat attraktionskraft som arbetsgivare. Han har förskräckts av de senaste turerna med personalflykt från barnonkologen.

 – Vilka vill arbeta på ett sjukhus där man har så dålig publicitet som man har just nu? Det ska vara kul att jobba på ett ställe, och där är cheferna oerhört viktiga, säger Hans G Karlsson.

Han har varit konsult åt företag som Volvo, ABB, IBM och American Express i frågor om ledarskap och organisationsutveckling. Han har följt konflikterna på Akademiska mellan sjukhusledning och personal, bland annat personalflykten från barnonkologen i protest mot beslut som sjukhusledningen fattat, och det han sett är en sjukhusledning som inte förmått skapa delaktighet hos sin personal, säger han.

– Om man inte har med sig dom som ska göra det nödvändiga jobbet för att spara pengar, då kommer man inte att lyckas.

– Ju mer kompetent personal man har, desto större krav har man också på ledarskapet. Och ett ledarskap, det är något man förtjänar. Ett chefskap tilldelas man, men sen måste man som chef förtjäna sin position som ledare. Gör man inte det så är man väldigt illa ute när det gäller att skapa engagemang och framför allt framgång och resultat i en organisation.

På barnonkologen är det de försämrade arbetsvillkoren för specialistsjuksköterskor som lett till personalflykten.

– Det finns det ett genusperspektiv på. Hade det här varit ett gäng killar så är risken stor att ledningen hade fått backa.

– Hade den här situationen inträffat på ett privat företag så hade nog ledningen suttit väldigt löst.

Sjukhusledningen har som motiv för förändringarna i arbetsvillkor angett en vilja att skapa likartade villkor över hela sjukhuset. Men Hans G Karlsson tycker inte att det är ett ideal att alla ska behandlas lika på en arbetsplats.

– Vi måste ju lära oss att arbeta på olika sätt med olika människor, att ge förutsättningar för olika slag av människor. Det finns väl inget fotbollslag i världen som ställer upp med elva målvakter, avslutar Hans H Karlsson.

Både sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla och biträdande sjukhusdirektören Björn Ragnarsson har avböjt att uttala sig om kritiken.


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".