1 av 2
2 av 2
Ulf Wallin

"Flest tar risker i Uppsala"

Uppsala Central är den station landet där resenärerna tar mest risker för att hinna med sina tåg, enligt SJ. Ulf Wallin är biträdande presschef på tågbolaget och han är bekymrad över utvecklingen. Hur upplever du resenärernas risktagande och säkerheten på Uppsala central? Tyck till här nedan!

– Det är ganska mycket resenärer som struntar i regler och utsätter sig själva och kanske andra också för livsfara. Nu har vi de här problemen med ombyggnad som inte gör det lättare på Uppsala Central. Jag skulle tro att det är stress och sedan har det på något sätt bildats ett mönster. Vissa ser att andra struntar i reglerna, då kan man göra det själv tyvärr. Uppsala är i särklass när det gäller de här problemen, säger SJ: s biträdande presschef Ulf Wallin till Upplandsnytt.

Ett fotografi, ett par levande ljus och några blommor på en perrong påminner om olyckan i slutet av januari då en ung kvinna försökte ta sig ombord på ett rullande tåg, något som kostade henne livet.

Bland väntade tågresenärer är det lätt att hitta folk som bekräftar SJ:s bild av det allmänna risktagandet.
– De tar chansen att hinna över och kryper under bommarna och det är ju mycket folk och trångt och det knuffas, berättar en kvinna som ofta reser mellan Uppsala och Gävle.
– Folk går över spår och sånt, det väntar inte, säger en som står och huttrar i väntan på tåget till Stockholm.

Har du själv gjort det någon gång?
– Nej, jag brukar respektera det där. Jag var med om en olycka när jag var yngre.

Varför tror du tar de här riskerna?
– Tidspress, svarar stockholmspendlaren kort.

Längre bort på perrongen träffar Upplandsnytt en äldre man som just har missat sitt tåg.
– De stängde dörrarna mitt framför näsan på mig. Men jag tänkte att jag ska inte göra något försök att bryta mig in, så jag kommer lite senare till Stockholm idag. Men i det här fallet var det bara mitt eget fel.

Ett av UL: s Upptåg ska strax avgå norrut - då kommer en man rusandes på en helt annan perrong. Trots att ett tåg är på väg in mot stationen hoppar mannen ner från perrongen korsar lätt snubblande två spår, kravlar sig upp på rätt perrong och hinner med Upptåget.

Det här tillsammans med resenärer som försöker ta sig ombord på tåg som är klara för avgång eller som till och med börjat rulla samt folk som springer under nedfällda bommar, det  är de vanligaste problemen i Uppsala, enligt SJ. Ett beteende som stressar upp tågpersonalen och som ibland försenar tågen.

Än så länge bara upplyser och tillrättavisar SJ: s personal resenärer som bryter mot säkerhetsreglerna - men det skulle kunna sluta i böter för den enskilde, säger Ulf Wallin på SJ.
– Vid såna här tillfällen skulle det kunna vara allmänfarligt beteende. Vi skulle kunna göra en polisanmälan, vilket vi dock inte gör. Vi vill ju att resenärerna själva ska ta det här ansvaret.

Om den här utvecklingen fortsätter - kan det bli aktuellt med utökad information, mer personal eller kanske väktare på perrongerna då?
– Det är svårt att ta ställning till det här nu. Vi får hoppas att den här otroligt olyckliga händelsen när en resenär omkom att det har fått folk att tänka efter och att vara lite mer försiktigare i fortsättningen, säger SJ: s Ulf Wallin.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".