ÖSTHAMMAR

DO friar rektor

Den rektor i Östhammars kommun som anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen för sexuella trakasserier mot kvinnliga anställda, har friats av DO i de ärenden som prövats.

Rektorn anmäldes förra året till DO av sju kvinnliga anställda som menade att rektorn gjort sig skyldig till sexuella trakasserier. Det handlade om oönskade fysiska närmanden och kommentarer med sexuell innebörd, och även kommentarer som de anställda tolkat som nedvärdering av deras yrkesroller.

Tre av fallen har nu avgjorts av DO. DO konstaterar att det inte står klart i de här fallen att rektorn förstått att de anställda känt sig kränkta på grund av kön eller sexuellt trakasserade, vilket är en förutsättning för att få skadestånd från en arbetsgivare i den här typen av ärenden. Den som upplever sig trakasserad ska alltså först säga ifrån på ett tydligt sätt, och om trakasserierna därefter fortsätter finns förutsättningar för skadestånd. De här tre ärendena läggs nu alltså ned av DO.

De fyra övriga ärendena drivs inte av DO tills vidare eftersom de fallen drivs vidare av deras fackförbund. Ombudet för Lärarnas Riksförbund i Östhammars kommun Hans Johansson säger att facket är berett att driva ett av fallen vidare till central nivå och eventuellt även till Arbetsdomstolen.

Rektorn är för närvarande tjänstledig på egen begäran och ska egentligen snart återgå i anställning. Men Östhammars kommun vill nu minska antalet rektorer i kommun och förhandlar därför om rektorns fackliga ombud om att avsluta anställningen till följd av arbetsbrist.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".