Knivsta

Arvoden krävs tillbaka?

I kväll är det dags för politikerna i Knivsta att besluta hur man ska göra med de felaktigt utbetalda arvodena till politiker, som upptäcktes för en tid sedan.

Totalt handlar det om närmare 400 tusen kronor för mycket som politiker fått under tre års tid. Förslaget inför kvällens fullmäktige är att enbart förra årets felaktiga arvoden ska återbetalas. Moderata kommunalrådet Göran Nilsson säger så här om varför inte allt ska betalas tillbaka:

 – Det är flera skäl. Dels hade det blivit så här om det hade varit fråga om anställda vid kommunen. Sen är det ett stort arbete också, att reda ut alla detaljer tre år tillbaka i tiden. Det kostar en del, säger Göran Nilsson (M).

Hur tror du att väljarna i Knivsta uppfattar förslaget som ligger inför i kväll?

– Jag tror att man ser det som en rimlig kompromiss.

Under tre års tid så har Knivsta kommun felaktigt betalat ut för mycket i arvoden till vissa politiker och för lite till andra. Resultatet av plus och minus blir närmare 400 000 kronor för mycket som kommit ur kommunens kassa.

Det här ärendet har skapat debatt i kommunen. En del politiker tycker att man bara ska stryka ett streck över allting, några anser precis som kvällens förslag att enbart det senaste årets arvoden ska regleras. Och vissa politiker tycker att allt givetvis måste betalas tillbaka.

En anledning till att förslaget som ligger inför kvällens sammanträde enbart handlar om att reglera senaste årets arvoden, och inte samtliga tre år, är att det i kommunens bestämmelser står att man inte kan få ut pengar om man inte aktualiserat det inom ett år, som det heter. Om kommunen skulle göra en särlösning nu så har man därmed inte behandlat alla lika, säger kommunalrådet Göran Nilsson.

En annan anledning är att en ordentlig genomlysning av exakt vilka som ska betala in vad och exakt vilka som ska få ut mer skulle kosta mer än vad det hela i slutändan skulle generera för kommunen.

En av dem som vill betala tillbaka allt som blivit fel är Centerpartiets Anders Eskhult som fått 31 000 kronor för mycket genom åren.

– Jag har faktiskt redan före jul tillskrivit kommunen och begärt att det ska regleras så att mitt arvode blir reglementsenligt under den här perioden, säger Anders Eskhult (C)

Oberoende av vad som beslutas på fullmäktige i kväll, kommer du att betala tillbaka allt?

– Det räknar jag med.

Räknar med säger du, du kommer kanske inte att göra det?

– Ja, alltså om kommunen går med på det. Det borde de göra. Men det kan stöta på patrull.

Hur kan det stöta på patrull om du bara betalar in det?

– Inte alls. Det blir en gåva då, säger Anders Eskhult (C).


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".