Helena Ling. ombudsman på Folkpartiet.

Partier: "Vi har koll"

Ett halvår före valet skakas Moderaterna av misstankar om fusk i provval och tvivelaktiga metoder för medlemsvärvning i Stockholm. I Uppsala län har inget parti vidtagit några särskilda åtgärder för att upptäcka liknande problem, de rutiner man har anses tillräckliga säger flera ombudsmän till Upplandsnytt. Vad tycker du om det? Kommentera här!

- Det är ingen bra bild utåt. Det är klarta att det skulle kunna inträffa här, säger Lars-Peter Swärdh som är ombudsman för Moderaterna i Uppsala län.

En revisionsbyrå har nu fått i uppdrag att utreda om några av Stockholmsmodernaterna partimedlemmar använt sig av olagliga metoder för att värva medlemmar inför olika provval som hålls för att vaska fram kandidaterna till höstens val. Det har till exempel talats om att nya medlemmar har fått medlemsavgifterna betalda.

Det är är få partiexpeditioner här i länet som har koll på att medlemsavgiften verkligen har betalats av den nya medlemmen och inte av någon annan. Men det finns flera spärrar och rutiner som borde slå till och stoppa eventuella fuskförsök, enligt ombudsmännen.

"Vi har en så låg medlemstillströmning så vi skulle märka om något var lurt", det säger Vänsterpartiets Seppo Laine. Hans motsvarighet hos på Kristdemokraterna, Miriam Erikson, säger nästan samma sak "Vi växer så långsamt att vi har koll."


- Man kanske går inte på vår hemsida och fyller i en intresseanmälan och sen får vi niformationen hit till expeditionen. Sen ringer företrädare för föreningen upp den nya medlemmen säger Folkpartiets Helena Ling.

Flera av de uppländska partiombudsmännen som Upplandsnytt pratat med tycker att den här historien inte bara skadar moderaterna utan politiken i stort. "Det här är ett brott mot de demokratiska spelreglerna", säger Vänsterpartiets Seppo Laine. Centerpartiets Markus Persson befarar att avståndet mellan väljare och politiker nu kommer att öka och att det spär på politikerföraktet. Folkpartiets Helena Ling håller med.


- Det är svårt att säga, men det är tråkigt med negativ publicitet för partier och demokrati, säger hon.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".