Fler misstankar mot fd länpolismästare

Sexbrottshärvan kring förre länspolismästaren Göran Lindberg växer när två personer till nu anmält att de utsatts för sexbrott av honom. Och polisen har varit i kontakt med fler. Åklagaren Håkan Roswall säger att ytterligare några unga kvinnor just nu funderar på om de ska anmäla.

I dag fick ytterligare två personer målsägandebiträden, alltså juridiska ombud som ska hjälpa dem vid förhör och om åtal väcks vid rättegången. Totalt misstänks nu Uppsala läns förra länspolismästare Göran Lindberg för sexbrott mot åtta personer. Sen knappt tre veckor tillbaka sitter häktad, misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt mot barn. Åklagaren Håkan Roswall vill inte säga hur gamla anmälarna är, men i endast ett fall är personen under 15 år.
- Det är ett fall med en flicka som är 14 år, säger han.

Det gäller fallet då Lindberg ska ha stämt träff med en 14-årig flicka i Dalarna för att ha sex i januari i år, men istället greps av polis.

Under vilken tidsperiod ska övergreppen ha skett?
- Det kan jag inte säga.

Kan några övergrepp ha skett under tiden Göran Lindberg var länspolismästare i Uppsala?
- Det kan jag inte säga.

Inte heller svarar åklagaren på var övergreppen ska ha skett, utöver fallet i Dalarna och den misstänkta våldtäkten i Stockholm förra året.

Kan härvan växa ytterligare?
- Ja, det kan bli fler. Vi har varit i kontakt med fler som just nu funderar på att anmäla.

Hur omfattande kan det bli?
- Det går inte att svara på i dag.

Han säger alltså också att polisen varit i kontakt med fler unga kvinnor som just nu funderar på att anmäla - och därför kan brottsmisstankarna svälla ytterligare. Hur stor härvan kan bli - kan åklagaren inte svara på i dag.

Åklagaren säger att hemlighetsmakeriet baseras på främst två saker:

Dels att Lindberg sen i måndags får ta del av media - och han vill inte ge honom onödig insyn i utredningen kring saker han ännu inte förhörts om.

Dels vill åklagaren inte lämna ut detaljer, som gör att dom utsatta och vittnen kan påverkas i deras egna minnesbilder.
- Risken finns att de anpassar sig till vad alla andra har sagt, och då kan en skyldig gå fri - eller en oskyldig bli dömd, säger åklagaren Håkan Roswall.