Konflikt inom (c)

Det har blossat upp en konflikt inom centerpartiet i Uppsala, som började med 400 julkort och som nu har lett till att kommunalrådet Lars O Ericsson avgått från partiets nomineringskommitté och krav på att den som kommittén placerat högst på listan inför valet borde träda tillbaka.

- Det är inte acceptabelt att bryta mot demokratins spelregler, säger centerpartisten Stefan Hanna.

Och det allt handlar om är att den politiska sekreteraren Örjan Berglund anklagas för att ha använt partiets medlemsregister, som han hade tillgång till, när han skickade julkort till medlemmar i syfte att marknadsföra sig själv inför provvalet. Örjan Berglund vann valet och hamnade högst upp på kommunlistan i nomineringskommitténs förslag. Stefan Hanna står själv på andra plats på listan - som ska klubbas av medlemmarna på lördag:
- Det har inte de andra kandidaterna haft möjlighet att göra, sen har vi integritetsaspekter i det här. Om jag hade varit i samma situation hade jag trädigt tillbaka, säger han. 

Nomineringskommittén står fortfarande bakom Örjan Berglund och överlåtit avgörande till partiets årsstämma på lördag. Uppsalakretsens ordförande Rigmor Stenmark:
- Vi har en stämma på lördag och då har varje medlem en röst. Varje medlem kommer att få höra Örjan Berglund själv berätta varför han gjort det och hur han har gjort det, säger hon.

Örjan Berglund vill själv inte kommentera det hela men har tidigare sagt att han inte visste att det han gjorde skulle ha varit fel.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se