Nya metoder ska dra in skatt

På Skattekontoret i Uppsala upplyste man idag om nya metoder för att förbättra skattekontroller. Med det hoppas myndigheten på att kunna minska både de enskildas deklarationsmisstag och företagens skattefusk.

Skattekontoret vill nu överlåta åt enskilda att kontrollera sina egna deklarationer på skatteverkets hemsida. På så vis kan man lättare förhindra misstag och spara tid och resurser. Eva Björklund är chef på Skatteverkets revisionssektion i Uppsala:

- Det viktigaste som jag tycker är den delen att undvika kontroll. Att göra rätt från början, att man tittar igenom sin egen deklaration, använder sig av de e-tjänster vi har. De kontrollerna vill vi egentligen inte ha för vi vill kunna lägga ner vår tid på sådant som vi tycker är viktigare, ex svart arbetskraft.

För att undvika deklarationsmisstag ska man nu alltså kontrollera sina deklarationer själv på Skatteverkets hemsida. Men för att spara pengar så är det en ny lag, som inför så kallad certifierad kassa, som ska minska skattefusket.

- Det nya för oss är alla besök vi ska göra. Bara i Uppsala ska det göras 15 000 besök

Det är alltså oanmälda besök som ni kan göra?

- Ja.

Skatteverket ska alltså kunna gå in oannonserat. Upptäcker de ett skattefusk blir den första kontrollavgiften på tio tusen kronor.

- Under 2009 har det avslutats fem stora utredningar på företagens säte i Uppsala varav två av de utredningarna har gjort här i Uppsala. Dem ger ju ganska mycket skatteintäkter.

Hur mycket?

- 11,8 miljoner är det på de två som utfördes här.

Emmanuelle Strand Jean
emmanuelle.strand-jean@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista