Opium är fortfarande aktuellt i Uppsala

På måndag ställs två Uppsalabor inför rätta, misstänkta för att ha sålt flera hundra gram opium till en anställd på regeringskansliet i Stockholm som ska ha sysslat med en omfattande opiumhandel.

      

Kanske associerar många opium till Tintins Blå Lotus å en fjärran dåtid med skumt upplysta rökiga lokaler i storstadsslum. Men opium röks här och nu - i Uppsala.

- Vi hade ett mindre beslag här för någon vecka sen. Det visar att det naturligtvis förekommer och att vi hittar det ibland, säger Kenneth Olsson är narkotikasamordnare på Uppsalapolisen.

Den senaste kartläggningen av missbrukare är gammal, men en grov uppskattning Kenneth Olsson på Uppsalapolisen gör är att i storleksordningen mellan hundra och tre hundra personer i Uppsala missbrukar opium.
På 90-talet gjordes stora beslag - med kilovis av opium - i Uppsalatrakten. Då specialsatsade också socialtjänsten på att hjälpa beroende ur opiummissbruket. Men i dag är opium inte särskilt prioriterat för Uppsalapolisen, som uppfattar att opiumet åtminstone inte ökat här på senare år, troligen minskat.

Finns det några informella opiumhålor i Uppsala?

- Nej, jag tror inte att det finns några stadigvarande opiumhålor men däremot så är det som för all annan narkotika, att man gärna samlas och använder narkotika tillsammmans, berättar han.

Opium görs av opievallmo som oftast odlas i Afghanistan. Rått opium kan rökas eller förädlas till morfin och heroin, dom tre går under samlingsnamnet opiater.
Tobias Eriksson, som är chef för beroendekliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att opiatmissbrukare är ett av dom vanligaste beroendet som man söker hjälp för där. Flera hundra från länet gör det varje år.

- Det minskar absolut inte, tvärtom, vi ser en ökning där. Opium är inte snällare än något annat. Det är precis lika illa som heroin och andra opiater. Det är bara att det kommer i olika skepnader, säger Tobias Eriksson.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se