Ingmar Bergman

Bergman-pris instiftas

Med hjälp av Ingmar Bergman ska Uppsala placeras på den kulturella världskartan. Ett filmpris  på 50 000 kronor till regissörens minne och andra satsningar ska bland annat locka hit turister.

Under torsdagen presenterades handlingsplanen; "Ingmar Bergmans Uppsala" för Kulturnämndens arbetsutskott som ställde sig igår bakom idén.

- Filmturism är inte helt ointressant i det här sammanhanget. Vi har ju förstått att det finns personer som besöker Uppsala att uppleva miljöer som återfinns i Ingmar Bergmans filmer och även uppleva miljöer som Bergman har låtit sig inspireras av. Han återkommer ju till Uppsala, miljöerna och händelser med anknytning till Uppsala i sina filmer och det känns rätt naturligt att vi ger det en viss uppmärksamhet också idag, säger Magnus Elfwendahl som är stadsantikvarie i Uppsala.

Med hjälp av Ingmar Bergman vill man alltså sprida Uppsala och dess kulturliv ut i världen. I dagsläget är det främst på tre sätt som Uppsala kommun vill göra det. För det första är det tänkt att man ska ta fram ett informationsmaterial som ska upplysa Uppsalaborna och alla andra om Ingmar Bergmans koppling till Uppsala. För det andra ska ett filmpris till Ingmar Bergmans minne instiftas och tanken är att det ska börja delas ut redan i höst i samband med Uppsala internationella kortfilmfestival.
- Det blir ett pris på 50 000 kronor och det finns medel avsatta för ändamålet

Till vem eller vilken begåvning ska priset delas ut?
- Att det är någonting som ligger nära Ingmar Bergmans syn på film och film som konstart, det tycker jag är rätt givet, säger han.

Förutom informationsmaterial och filmpris så ska man försöka få till ett bättre samarbete mellan exempelvis kortfilmfestivalen, Slottsbiografen, stadsteatern å Kultur i länet.

- Arrangörerna som håller på med film och med aktiviteter sm har bäring på Ingmar Bergmans konstnärskap är idag inte så samkörda och ett nätverk som samlar de olika arrangörerna skulle kunna vara ett bra startskott för att utveckla kunskapen om Bergmans konstnärskap men också hans koppling till Uppsala, förklarar Magnus Elfwendahl.

Erik Möller
Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista