Många onödiga olyckslarm

Många har ringt till SOS Alarm under morgonen för att rapportera in olyckor, dessvärre handlar samtalen ofta om samma olycka vilket ställer till det för SOS Alarm. I värsta fall kan det leda till onödiga utlarmningar.

Det har inträffat en stor mängd avåkningar och olyckor under morgonen vilket har inneburit att SOS Alarm haft fullt upp. Men ofta är larmen onödiga och en del utryckningar görs i onödan, eftersom trafikanter inte tar sig tid att stanna och se hur det gått vid olycksplatser.

-Vi får ju in många samtal, men ofta rör det sig ju om samma bilar. Därför vill vi uppmana allmänheten att stanna när de ser att en bil kört av och kontrollerar om det är någon som är skadad och kontrollerar om någon behöver hjälp på något sätt. Om man gör det innan man ringer till oss så spar man väldigt mycket samtal och väldigt mycket problemställningar, säger Lennart Hammarstedt, platschef på SOS Alarm i Uppsala.När många ringer in till er på det här viset utan att kolla hur det egentligen ligger till - vad innebär det för erat arbete och era prioriteringar?

-Det ställer till väldiga besvär. Om vi börjar skicka ambulanser och räddningstjänst och bilar där det inte finns några skadade så minskar vi ju på resurserna. Det innebär ju att de som verkligen behöver hjälp kanske får vänta på att få hjälp därför att man är ute och åker på onödiga uppdrag, säger Lennart Hammarstedt på SOS Alarm.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se