Visioner om kulturhus

Just nu utreds Uppsala konstmuseums verksamhet och om det ska ligga kvar i de nuvarande lokalerna i slottet eller om det ska flyttas. Samtidigt har tanken på att Uppsala ska ha ett eget kulturhus kommit upp i utredningen.

– Vi är Sveriges fjärde största stad. Det är klart att det måste vi titta på. Varför skulle inte vi ha ett kulturhus? Det är ju en möjlighet. Jag tycker att det måste upp på bordet i alla fall, säger kommunens kulturstrateg Lisen Hessner.

Att konstmuseets verksamhet är under utredning och var det eventellt ska kunna flytta om det blir aktuellt har varit känt en längre tid. Svettislokalen vid Svandammen, Riksbankshuset och Slotts senapsfabrik har kommit upp på förslag. Kulturkontoret får fortlöpande förslag från allmänheten.

– Vi får önskemål varje dag från medborgarna. Vaksalaskolan är ett förslag som kommer upp ständigt Ångkvarn, industriområdet längs Östra Ågatan. Medborgarna är väldigt engagerade och intresserade, berättar Lisen Hessner.

Förutom att fundera kring om konstmuseet ska ligga uppe i slottet så har nu även utredaren fört fram idén på att Uppsala ska ha ett eget kulturhus istället för att begränsa det till enbart ett konstmuseum.

– Ja, eftersom vårt uppdrag är att först och främst titta på konstverksamheterna så handlar det väl ganska mycket om konsthallsverksamhet i en större kontext.  Till exempel vet vi ju att dansgolv är något som saknas här i Uppsala. Det är också en sådan sak som vi har fört in i diskussionen.

Tankarna på att Uppsala kanske skulle behöva ett kulturhus - handlar det om ett helt nytt eller skulle det kunna vara i en befintligt hus? 

-Vi diskuterar en massa men det vill inte jag föregripa. Det är alldeles för tidigt för mig att svara på, säger kulturstrateg Lisen Hessner.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista