(C)-bråk om röstfiske

Med en dag kvar till att Centerpartiet ska spika sin lista till kommunalvalet i Uppsala kommer  återigen kritik inifrån partiet mot en av toppkandidaterna gällande röstfiske.

Den här gången är det Stefan Hanna som hamnat i fokus. Han har tidigare kritiserat den andra toppkandidaten Örjan Berglund för att ha skickat julkort till medlemmar för att göra reklam för sig själv. Nu står det klart att Stefan Hanna själv har mailat medlemmar i syfte att värva väljare till provvalet, vilket rört upp känslorna ytterligare inom Centerpartiet i Uppsala.

-Om man lyssnar lite till hans kritik av Örjan så tycker jag att man kan dra lite paralleller mellan de här två utskicken - Örjans julkort och Stefan Hannas mail, säger partimedlemmen Johan Rylander till Upplandsnytt.

Vad blir slutsatsen då?

-Ja, man ska inte kasta sten i glashus. Man ska inte kritisera någon för någonting som man själv, på ett annat och lite mer dolt sätt, har gjort, säger Johan Rylander.

Centerkonflikten började när den politiska sekreteraren Örjan Berglund i veckan anklagades för att ha använt partiets medlemsregister för att skicka ut 400 julkort till medlemmar där han marknadsförde sig själv inför provvalet i januari.
Men nu reagerar alltså centerpartister på Stefan Hannas kritik av agerandet - eftersom han själv mejlat medlemmar med inledningsfrasen "Jag hoppas på din röst" inför samma provval. Mejlet gick ut till ett 35-tal centerpartister, via mejladresser som Hanna kommit över i sitt arbete i kretsstyrelsen inom partiet. Men Stefan Hanna själv, tycker inte alls att hans och Berglunds agerande kan jämföras:

-Det är inte jämförtbart. Jag har ingenting att dölja. Jag har gått ut med ett mail till mina medlemmar i den avdelning som jag är ordförande i. Där har jag talat om att det är dags för interna val och jag hoppas att de gör sin röst hörd och att jag hoppas att någon av deras röster faller på mig, säger Stefan Hanna.

I morgon röstar Uppsalas centerpartister om vem som blir kommunalrådskandidaten i valet i höst. Och diskussionerna kommer troligen gå varma. Örjan Berglund vann provvalet och hamnade också högst på kommunlistan i nomineringskommitténs förslag. Men Stefan Hanna har gjort klart att han tycker att Örjan Berglund borde träda tillbaka. Johan Rylander tycker att det känns som att Stefan Hanna utnyttjat julkortshistorien på ett oschysst sätt - för att vinna röster:

-Man uppmanar ju Örjan Berglund att ta en time out. Man kräver liksom att han ska träda tillbaka i media. Det är det här jag reagerar mot. Man ska inte hänga ut folk på det här viset. Det här hade vi kunna sköta internt, säger Johan Rylander.

Upplandsnytt har sökt Örjan Berglund för en kommentar, han har avböjt att kommentera med hänvisning till att han anser att detta är intern fråga för Centerpartiet.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se