Snöig sportlovstrafik

Samtidigt som det ymniga snöfallet under lördagen når Uppland börjar trafiken med fjäll- och sportlovsturister på bland annat E18 och riksväg 70 att tätna.

I Enköping var det strax före lunch många som stannade till för att fylla på bränsle och köpa matsäck. Margareta Jöhnemark är på väg från Stallarholmen utanför Strängnäs till Härjedalen.

 – Det blir en vecka i Ramundberget med slalom och längdåkning. Väglaget har hittills varit bra. Det har drivit från ost, så det syns att det kommer att blir drivor på vägen så småningom.

Edvin Lindmark har kört från Stockholm och är på väg till Borlänge.

 – Det är helt okej att köra. det är lite vind som ställer till problem ibland.

Du var inte rädd för att åka ut i morse med tanke på alla varningar?

 – Jo lite. Man fick ju skotta fram bilen och så också, men nej. Man tänker på att kanske ha lite extra avstånd till bilarna framför...

SMHI har i sina prognoser varnat för att det kan komma rejäla mängder snö under dagen, på sina håll så mycket som 4 decimeter. Det tillsammans med kraftiga vindar väntas orsaka en hel del problem, bland annat på vägarna och i tågtrafiken.

Vägverket har satt 2000 plogbilar i beredskap i Göta- och Svealand för att klara plogning och halkbekämpning, och tågbolagen varnar för förseningar och inställda tåg.

Under lördagsförmiddagen var det ändå helt olycksfritt på de uppländska vägarna, trots att väglaget var besvärligt på många håll.


August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se