Falsk polisliga härjar

En grupp med falska poliser har under hösten och vintern lurat sig in i äldres bostäder för att stjäla. Främst har de härjat i Stockholmstrakten, men vid minst ett par tillfällen har också äldre personer i Uppsala råkat ut för falska poliser som kan höra till samma liga.
Är du drabbad eller känner du någon som drabbats? Skriv här nedan:

Lars-Ove Burlin, som är spaningsledare för Stockholmspolisens grupp för åldringsbrott, berättar att man först ringer upp offren och säger att man behöver hälsa på med anledning av en inbrottsvåg i området.

– Några minuter senare ringer det på dörren. Där ute står en eller två välklädda och välvårdade män, mycket sympatiska. De lurar sig på så sätt in i bostaden och får de äldre att plocka fram smycken, pengar och så brukar de säga att ”vi måste ta med det här till stationen för att dokumentera det”.

Vilka möjligheter har ni att få fast de här tjuvarna?
– Det är svårt. De här vänder sig till de svagaste i vårt samhälle. Ju äldre och ju mer handikappad man är, ju svårare man har att röra sig, ju sämre syn och hörsel, desto större är risken att råka ut för brott, säger Lars-Ove Burlin på Stockholmspolisen.

I nuläget finns två av de här misstänkta falska poliserna frihetsberövade.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se