Glädje och oro kring beslut om ny hall

Det blir en innebandy- och friidrottshall på Gränby Sportfält i Uppsala till 2012. På måndagskvällen tog kommunfullmäktige beslut om att garantera de berörda idrottsföreningarna ett bidrag om 14 miljoner kronor om året i 25 år.

Nöjd är Ali Moulavi för moderaterna i Uppsala.

- Många barn och ungdomar har väntat på ett sådant här beslut. Det är det som gör mig glad och stolt över detta, säger han.

Nöjd var också flera som satt på åhörarläktarna på sammanträdet. Bland de Annie Larsson ordförande för Uppsala IF Friidrott.

-Det är ett historiskt beslut för friidrotten i Uppsala. Det känns fantastikst. Om man fick skrika här inne så skulle jag göra det. Det är svårt att få ner mungiporna nu, säger hon.

- Nu får vi verkligen chansen, både friidrotten och innebandyn tillsammans, att utveckla våra ungdomar. Det är fantastiskt, säger Claes Lagelius från Uppsala Innebandyallians.

Tanken är att hallen ska kunna stå användbar till 2012 och då omfatta fem innebandyplaner och en tränings- och ungdomstävlingshall för friidrott med rundbana, två rakbanor och utrymme för övriga friidrottsgrenar bland annat. Beslutet igår kväll innebär att kommunen garanterar ett bidrag på 14 miljoner kronor om året i 25 år medan hallen ägs och finansieras av ett leasingföretag, DAL Nordic Finance AB. De två föreningarna bakom driften blir Uppsala IF friidrott och Uppsala innebandyallians.

Men allt detta kan komma att senareläggas. Maria Gardfjell (MP) menar att måndagens beslut i kommunfullmäktige löper stor risk att överklagas eftrersom valet av samarbetspartner troligvis strider mot lagen om offentlig upphandling. Hon ville att kommunfullmäktige skulle utreda detta innan beslutet togs.

Var är det som inte har upphandlats på rätt sätt menar du?

- Det är själva bygget av anläggningen.

Men om man inte tar beslutet nu så kommer det ju ändå skjutas upp.

- Jamen, jag tror att man skulle kunna ha kommit tillbaka med ett förslag som är juridiskt hållbart på ett annat sätt redan till nästa kommunfullmäktige, säger hon.

Även vissa politiker i centerpartiet och socialdemokraterna medgav en oro för att detta kommer att överklagas men röstade ändå för ett beslut i går. Men Ali Moulavi (M) är inte orolig.

- Vi har pratat med juristerna och tittat på olika delar och har då sätt att det är klockrent. Jag är inte orolig.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se