Hannes Vidmark. Foto: Mårten Nilsson.

Miljökontoret brister i info om uran

Uppsalabor som har egna brunnar får inte den information om förhöjda uranhalter i grundvattnet som de borde få från kommunen. Vad tycker du om uranet i Uppsalas dricksvatten? Skriv här nedan:

Socialstyrelsen ställer sig frågandes till att miljökontoret inte har gjort detta eftersom det riskerar att många missar att ta med detta i sin vattenprovtagning.

– Man ska uppmana folk att ta prov på vattnet och är det något särskilt då så man vet finns i grundvattnet så kan man ju tala om att man bör ta prov på det förutom den normala analysen som man gör, förklarar Irene Andersson jobbar vid socialstyrelsen

Varför är det viktigt?

– Därför många parametrar ingår inte det så kallade normalprovet tex, uran och arsenik, i den analysen, förklarar hon.

Som Upplandsnytt berättat tidigare i veckan så har flera kommuner i länet problem med förhöjda halter av uran i sitt kommunala dricksvatten.

Även de länsbor som har egen borrad brunn har ofta förhöjda värden av uran i vattnet. Enligt en rapport från strålskyddsmyndigheten 2008 hade 37% av de enskilda borrade brunnarna i länet en uranhalt per liter vatten som överskred det riktvärde som finns. I landet som helthet är den siffran 17 %. Även en lokal genomförd studie gjord 1998 av miljökontoret i Uppsala visar liknande siffror i kommunen. Med den vetskapen så borde miljökontoret i Uppsala informerat invånarna om situationen. Det menar Irene Andersson vid socialstyrelsen.

– Jag tycker att man kan ha en moralisk plikt att meddela om att det finns problem.

Menar du att miljökontoret inte har en skyldighet att informera?

– Nej det har de inte. Men vi tycker att man bör det och det tror jag väl att de egentligen också tycker, säger hon.

Hannes Vidmark är chef vid miljökontoret i Uppsala.

– Är det så att de här problemen finns i Uppsala då ska informationen innehålla en rekommendation att man också undersöker uran, säger han.

Men den finns inte idag.

– Då behöver vi rätta till den informationen.

Det här har ni ju känt till länge.

– Jag har inget svar på varför vi inte har den rekomendationen men vi behöver vara tydligare på det, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista