Nina Lagh.

Många avhopp i Håbo

I Håbo kommun är det många politiker som hoppar av. Sedan valet 2006 har 18 personer i kommunfullmäktige lämnat sina poster. Av deras ersättare har ytterligare fem stycken lämnat politiken.

Som orsaker till avhoppen nämns allt från tidsbrist till ett dåligt debattklimat.

– Jag tror att det har att göra med att Håbo är en pendlarkommun, säger Staffan Wohrne, före detta politiker i fullmäktige.

Men att Håbo är en pendlarkommun är inte den enda orsaken till avhopp inom politiken. I Enköpingsposten kan man bland annat läsa om att det finns ett missnöje över att besluten redan fattats av tjänstemännen och att kommunfullmäktige är ett spel för gallerierna.

– Fullmäktige är till viss del ett spel för gallerierna. De tär ju i mångt och mycket nämnderna som avgör och också kommunstyrelsen, säger Nina Lagh, moderat och kommunstyrelseordförande i Håbo.

En annan orsak till att man lämnar politiken tycks vara ett ovanligt hårt debattklimat.

– Det har varit stundtals ett väldigt hektiskt debattklimat och det är naturligtvis inget roligt. Ganska mycket personangrepp. Jag att vi har ett hårdare klimat än många andra kommuner. Vi måste bli bättre på att skilja på sak och person, säger Nina Lagh

Hur åtgärdar man ett debattklimat som är påverkat av personangrepp?

– Det var en bra fråga tycker jag.

Kan det vara en anledning till att man hoppar av tror du?

– Ja det kan det säkert vara . Vi har ju vid flertalet tillfällen fått olika kvitton på att det är ett dåligt klimat i kommunen. Vi har flera rapporter som tyder på det, en revisionsrapport bland annat, och där har vi ett gemensamt ansvar och om inte alla har samma bild av det här så blir det naturligtvis svårare.

 Emmanuelle Strand Jean
emmanuelle.strand-jean@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista