Bra koll på halltak

Runtom i landet har taken på flera stora idrottsanläggningar rasat den senaste tiden på grund av snön.
I Uppsala kontrolleras taken regelbundet och man bedömer i dagsläget att det inte är någon fara för att "taken rasar in". Men i Björklige valde man att stänga ishallen häromdagen.

- Idrottshallen fick lov att stängas pga snötjockleken på taket började nå sin kritiska punkt. Vi har väl ungefär en fjärdedel kvar av takytan som inte har den här kritiska snölasten utan nu förbereder vi oss för eventuellt blidväder för kommande helg, säger Jan Bringegård på hockeyföreningen SK Iron.

På andra håll i landet har flera idrottshallar förstörts bara den senaste veckan. I natt rasade taket på en ishall i Örebro, tidigare har samma sak skett i Mölndal, den nya Vänersborgs arena och i Borås och Nyköping. I Östhammar, Tierp och Uppsala har man läget under kontroll, men förbereder ändå inför helgens kommande snö.

Men i Björklinge valde man att stänga SKI:s ishall i måndags. Sen var det föreningens medlemmar som själva skottade av taket för att hallen skulle kunna öppnas idag.

- Vi började vid fem i går eftermiddag och körde på till halv elva igår kväll. Vi var 20 personer här, säger Sindre Kjaer, även han aktiv i SK Iron.

- Det gäller ju att ha lite vana också att vistas på tak så man inte går upp här utan förkunskap. Vi har livlinor som är monterade på taket, säger Jan Bringegård

- Man tycker väl att kommunen kunde ställa upp i sådana här lägen , jag menar dom kan gå in och stödja musikens hus och Fyrishov när det går back och ditta till pengar men när en idrottsförening som kämpar för att driva sin egen hall utan att få något större tillskott till kassan , inte ens när det är prekära problem med snö att man kan få hjälp från Uppsala kommun, det tycker vi allihopa här i Iron är konstigt och väldigt dåligt, säger Sindre Kjaer.

Emmanuelle Strand Jean
emmanuelle.strand-jean@sr.se