Intresse för republik

Inom kort kommer Republikanska föreningen, som är för ett avskaffande av monarkin i Sverige, att öppna en lokalförening i Uppsala. Enligt föreningen själv så finns intresse för de här frågorna i Uppsala.

- Det är ett förvånansvärt stort intresse. Vi har ändå ett antal medlemmar som visat stort intresse för att dra igång en lokalavdelning, säger Jon Lindgren, initiativtagare.

Den republikanska föreningen är för ett avskaffande av monarkin. Och centralt så har föreningen den senaste tiden börjat kraftsamla ordentligt för att få ut sitt budskap mer än tidigare. Man har t ex beslutat att införa så kallade ambassadörer - både kända och mindre kända personer som ska ut med information om vad föreningen står för.
I flera opinionsundersökningar har det den senaste tiden visat sig atttmajoriteten av svenskarna är för monarki, och intresset för kronprinsessan Viktorias bröllop i sommar är stort i landet. Och att föreningen kraftsamlar just nu inför bröllopet är delvis medvetet, säger Jon Lindgren:

- Ja, det är väl kanske inte så mycket tillfälligheter. Det är ju så att fler och fler får upp ögonen för just den här frågan nu och att det blir mer uppenbart vilket konstigt system, tycker jag personligen, hela monarkin är. Sen är vi ju väldigt glada för att hon ska få gifta sig, säger Jon Lindgren.

Så här säger några människor på stan i Uppsala om att den republikanska föreningen ska öppna en lokalförening:

- Jag tycker det är onödigt. Kungahuset kan lika gärna få vara kvar, säger Amanda från Uppsala.

- Det är ju klart att alla ska få ha åsikter. De borde få finnas de också, säger Ove Hedin.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se