Lärare anmäld för misshandel av elever

En lärare på Stenhagenskolan i Uppsala har polisanmälts för att vid flera tillfällen ha misshandlat elever på skolan.

Det är två elever som under hösten förra året och delar av den här terminen ska ha fått utstå både verbala och fysiska kränkningar. Bland annat ska läraren ha slagit barnens huvud mot ett fönster och knuffat in dem i väggen.

Simon är en av dem som polisanmält läraren.

 – Han har kastat in oss i betongväggar, suttit på oss, slagit oss och trakasserat oss. Han har sagt: "dra åt helvete era jävlar" och typ "knullar du din mamma" och såna saker har han sagt till mig, berättar Simon.

Och det här har pågått under lång tid?

 – Ja, det har det.

Simon går i en klass på Stenhagenskolan i Uppsala. En av de manliga lärarna som klassen har ska enligt Simon och också enligt en annan elev på skolan ha gjort sig skyldig till flera allvarliga kränkningar. I polisanmälan mot läraren beskivs t ex att han kastat in en pojke i väggen, bänt upp armarna och suttit på honom. Karin är mamma till 15-årige Magnus, som också polisanmält läraren.

 – Min son har fått huvudet dunkat i fönster fyra gånger vid ett tillfälle. Det har tagits polisgrepp på barnen, han dunkar in i väggar och bänkar och sånt. Sen har läraren tagit strypgrepp på min son också, och sen tyrckt upp honom mot en vägg, berättar Karin.

Hur känns det här för dig som mamma?

 – Jag tycker det är för jävligt.

Upplandsnytt har varit i kontakt med polisen. Där har ärendet ännu inte börjat utredas, man kommer att göra det inom kort. Vi har också kontaktat Stenhagenskolan om händelserna.

 – Det är alltid allvarligt när det kommer anklagelser mot lärare. Jag ser allvarligt på den här situationen, säger skolans rektor Agneta Eriksson.

Är läraren kvar i tjänst?

 – Ja, det är han. Jag bedömer att jag avvaktar polisutredningen. Jag ser inte att det är någon fara med att han är kvar.

Har du pratat med läraren? Vad säger han?

 – Ja, han är ju bestört över att ha fått de här anklagelserna. Men han menar att det inte har hänt några oegentligheter.

Vad skulle det innebära om polisutredningen kommer fram till att allt eller delar av detta stämmer?

 – Ja, då får jag ta hand om det och då är ju det naturligtvis väldigt allvarligt. men det får jag ta ställning till när det kommer, säger Agneta Eriksson.

De båda elevernas och mammans namn är fingerade.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se