1 av 3
2 av 3
Polisens presstalesman Christer Nordström.
3 av 3

Göran Lindberg nu även misstänkt för koppleri

Den sexbrottsmisstänkte före detta polischefen Göran Lindberg misstänks nu även för att ha förmedlat sexuella tjänster mot betalning under tre års tid. Åklagaren har begärt den före detta polischefen Göran Lindberg, omhäktad på torsdagen.

-Jag vill ha förlängd utredningstid, säger åklagare Håkan Roswall till Upplandsnytt.

Det är flera allvarliga misstankar som tillkommer: Våldtäkt den 31 januari 2007, våldtäkt och sexuellt tvång den 12 januari 2010, våldtäkt under april och maj 2009, samt koppleri perioden den 1 oktober 2006 till den 30 september 2009.

Han är sedan tidigare häktad misstänkt för flera andra sexbrott.

Kopplerimisstankarna mot polischefen mellan 2006 och 2009 är allvarliga.
-Det handlar om utnyttjande, vilket anses vara allvarligare än främjande. Han har gjort det här för ekonomisk vinning, säger åklagare Håkan Roswall.

Han vill däremot inte kommentera misstankarna ytterligare.

Utredningen, som redan är mycket omfattande, växer alltså.

-Det är många människor att höra, bland annat polischefen. Så det är mycket kvar att göra, säger Roswall.

Åklagare Håkan Roswall säger också att det finns ytterligare brottsmisstankar mot Lindberg. Bland annat misstänks han för att ha köpt sex.

Dessutom finns misstankarna om sexbrott mot ytterligare två personer.
– Det gör det, men jag har inte ännu inte tillräckligt med bevis för att gå till rätten med dem.

Åklagaren har begärt att häktningsförhandlingarna ska ske på fredagen, och vill att polischefen blir omhäktad till den 25 mars. Åklagaren säger också att inte finns några ytterligare misstänkta i dagsläget.

-Det finns i nuläget ingen indikation på att det funnits ett fast nätverk i det här fallet, säger Håkan Roswall.

Flera av de misstänkta brotten ska ha skett under den tid som den före detta länspolischefen var anställd inom polisen. Lindberg gick han i pension i december 2009. En grov våldtäkt, en våldtäkt och koppleriet ska alltså ha skett innan mannen gick i pension.  Polischefen nekar till anklagelserna.

-Hans inställning är densamma, han nekar till anklagelserna, säger advokat Karl Harling.

Justitieminister Beatrice Ask (M) är bestört över härvan av misstankar mot Göran Lindberg. Hon kallar fallet "både obegripligt och förfärligt".

-Men det hanteras ju och det är bra att polisen bedriver ett ordentligt spaningsarbete, utreder och inte väjer för att det är känsligt, säger Ask till TT.

Men skadar det här förtroendet för polisen?

-Det hade varit värre om det hade varit en massa spekulationer och ingenting hade hänt. Men det här ärendet har ju polisen nystat upp, och det är väl utmärkt, säger justitieministern till TT.

På Blanka, polishögkvarteret i Uppsala, är reaktionerna från Lindbergs förra kollegor i dag starka.

-Det är naturligtvis med ilska, vrede och bestörtning som vi får höra ytterligare brottsmisstankar mot vår tidigare länspolismästare.

Polissmyndigheten i länet har ända sedan de första misstankarna blev allmänt kända förberett sig på att det skulle komma fler anklagelser, sanna eller osanna, via mediarapporteringen.

-Det kommer brottsmisstankar som kryper närmare den tid han var länspolismästare i Uppsala län. Den fråga vi alla ställer oss: Begicks det några brott under den tid han var länspolismästare i Uppsala län. I dagsläget finns inget sånt känt, säger Christer Nordström till Upplandsnytt.

Kina Pohjanen
TT
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista