1 av 2
2 av 2

Ackis mister uppdrag

Akademiska sjukhuset förlorar delar av de specialistvårds-
uppdrag man har haft för landstingen i Västmanland och Sörmland.

Ett nytt femårigt avtal, med möjlighet till förlängning, har nu tecknats med de båda landstingen som är värt drygt en halv miljard kronor.

-Det här är ju ett stort framsteg och en framgång för oss på Akademiska sjukhuset när nu Västmanland och Sörmland väljer att köpa lejonparten av högspecialiserad vård från oss. Det här är ett femårigt avtal och de är vi väldigt glada för. Hittills har vi haft kortare avtal. Det här ger oss långtgående möjligheter att fördjupa samarbetet, säger sjukhusdirektör Marie Beckman Suurküla.Högspecialiserad öron- och ögonvård kommer de två grannlandstingen att köpa av Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm samt Universitetssjukhuset Örebro. Samtidigt har beställningarna på hjärtsjukvård ökat till Akademiska sjukhuset. Men sjukhusdirektören tror inte att Akademiska behöver minska kostymen resursmässigt på grund av att man blivit av med uppdrag.

-Det här är två av de sju landstingen som köper högspecialiserad vård av oss Akademiska sjukhuset, inklusive vårt eget. Men vi har också andra köpare där vi får diskutera och se om vi kan lösa detta på något bra sätt. Jag har inga planer på att ändra någonting när det gäller bemanningen här på sjukhuset, säger sjukhusdirektören.

Dagens uppgörelser är de första i en serie viktiga avtal för att säkra specialistvården och forskningen som sysselsätter många anställda på Akademiska. Det är nämligen flera landsting som står i begrepp att förnya sina vårdavtal och konkurrens mellan de större sjukhusen är hård.

-Under våren blir det ett viktigt arbete för oss att sluta avtal även med övriga landsting i regionen, säger Akademiskas sjukhusdirektör Marie Beckman Suurküla i en kommentar.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista