Nej till nationsköp

På studentnationerna i Uppsala ökar nu oron för att de flesta av Uppsalas studentbostäder kommer att försvinna som bostäder för studenter.

Fastighetsbolaget Vasakronan håller på att sälja bostäderna i Studentstaden AB, och studentnationerna har erbjudit sig att köpa dem för att säkra att de förblir studentbostäder, men nu har nationerna fått nej på sitt anbud, säger nationernas samordnare Rolf Kroon:
- Det låter väldigt tydligt så att vi inte får vara med, att de tycker att vårt bud är för lågt, helt enkelt, säger Rolf Kroon.

Hur reagerar ni på det?
- Man kan egentligen inte lägga ett högre bud än vi gjort om man vet vad det kostar att driva studentbostäder. Det kan man göra om man beslutar att hyra ut dem till vem som helst eller göra om dom till bostadsrätter.

Det är mer än hälften av studentbostäderna i Uppsala som är till salu. Och både Uppsala kommun och Uppsala universitet har varnat för följderna om den nye ägaren inte vill behålla fastigheterna som studentbostäder. Det skulle kraftigt minska Uppsalas attraktionskraft för studenter, menar de.

Studentnationerna har i samarbete med två andra, hemliga, aktörer lagt ett bud, men alltså fått nej. Vasakronans vd Fredrik Wirdenius vill inte kommentera studentnationernas bud och hur det ligger till. Men han förutsätter att fastighetsbeståndet förblir studentbostäder:
- Det är studentbostäder, och vi säljer dom som studentbostäder, säger Fredrik Wirdenius.

Kan du garantera att fastigheterna förblir studentbostäder efter försäljningen?
- Vi är säljare av fastigheter och det förstår ju alla att vi lämnar inga garantier åt något håll, avslutar Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se