Försvaret medger fel

Nu medger Försvarsmakten att de gjorde fel när de gjorde en husrannsakan i Uppsala hos den förre generalmajoren Tony Stigsson.

Stigsson greps i mars 2005 misstänkt för bland annat misshandel av sin dåvarande hustru. Tony Stigsson, som under en period var chef för Försvarets operativa insatsledning i Uppsala, dömdes vintern 2006 till ett fängelsestraff för att ha misshandlat sin hustru. Han åtalades också för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, men friades.

Han har nu anmält Försvarsmakten och justitieombudsmannen utreder nu om Försvarsmakten begått några fel i hanteringen av hans ärende.

Under utredningen mot honom hittade polisen hemliga handlingar som förvarades på felaktigt sätt i hans bostad i Västra Götaland. Polisen gjorde också en husrannsakan i hans övernattningslägenhet i Uppsala. När Försvarsmakten sökte igenom den lägenheten, efter att ha fått nycklarna av en av Stigssons medarbetare, hittades fler hemliga handlingar.

I sitt svar till JO medger Försvarsmakten en del brister. Bland annat borde de ha vänt sig till åklagarmyndigheten för att få tillstånd för en husrannsakan. Försvarsmaktens chefsjurist Stefan Ryding-Berg säger till nyhetsbyrån TT att det inte är deras uppgift att gå in i privata bostäder. En annan brist som medges var att det tog alldeles för lång tid för Tony Stigsson att få handlingar som han begärt. Däremot fortsätter Försvarsmakten att hävda att Stigssons telefon inte avlyssnats och att hans post inte öppnades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista