Lindberg omhäktad

Uppdaterad 16:30

Göran Lindberg, Uppsalas förre länspolismästare, nekade till anklagelserna när han i dag omhäktades av Södertörns tingsrätt i Flemingsberg. Förhandlingen ägde rum bakom stängda dörrar.

Sedan den 28 januari sitter Göran Lindberg häktad misstänkt för våldtäkt samt förberedelse till grov våldtäkt mot barn. Tingsrätten meddelade vid lunchtid att Lindberg nu också häktats på sannolika skäl misstänkt för fler sexbrott.

– Göran Lindberg häktas såsom på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt den 31 januari 2007, våldtäkt den 12 januari 2010, koppleri under tiden 1 oktober 2006 till 30 september 2009, sade rådman Eva Lindbäck vid Södertörns tingsrätt.

Sedan slutet av januari sitter den tidigare länspolismästaren Göran Lindberg häktad misstänkt för ett fall av våldtäkt och förberedelse till våldtäkt mot barn.

Åklagare Håkan Roswall yrkade under häktningsförhandlingen i dag att Lindberg skulle häktas för ytterligare fem brott:

  • Grov våldtäkt den 31 januari i Täby
  • Våldtäkt den 12 januari i Örebro län
  • Sexuellt tvång den 12 januari Örebro län
  • Våldtäkt någon gång under april eller maj 2009 i Stockholm
  • Koppleri under tiden 1 oktober 2006 – 30 september 2009 i bland annat Stockholm

Men Södertörns tingsrätt menade att det bara fanns skäl för häktning gällande tre av brotten, där han häktades på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden.

När det gäller ytterligare ett fall av våldtäkt och ett fall av sexuellt tvång fanns enligt rätten inte skäl för häktning.

Göran Lindberg, som nekat till brott, satt mest och tittade ner under den del av förhandlingen som var offentlig. Han nekar till brott och enligt Hans Advokat Karl Harling fanns inte skäl för häktning.

– Göran Lindberg bestrider åklagarens påstående att han är på sannolika skäl misstänkt för de här brotten som åklagaren anfört. Göran Lindberg bestrider de särskilda häktningsgrunderna samt yrkandet om att få ålägga honom restriktioner, sade advokat Karl Harling.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Södertörns tingsrätt beslutade också om yppandeförbud gällande de misstankar som Lindberg häktades för i dag. Detta skedde på begäran av åklagaren Håkan Roswall och innebär att inga inblandade får avslöja detaljer ur utredningen.

Varför vill du ha det?
– Jag tycker det är rimligt i ett sådant här mål där det finns risk för utförliga spekulationer och antaganden. Det finns risk att måläganden och vittnen påverkas på ett sätt som kan förstöra i en framtida rättegång, säger åklagaren Håkan Roswall till Upplandnsytt

Hur ser du på utfallet i dag?
– Jag har inte hunnit fundera över vad det här betyder för utredningen och framtida åtgärder - så jag har inga kommentarer i dag.

Det var en ovanligt lång häktningsförhandling i dag?
– Jag vet inte varför det blev så. Men det kan ha tagit lång tid att läsa igenom allt material jag lämnade in, utskrifter av förhör.

Upplandsnytt har också sökt advokaterna som biträder kvinnorna som ska ha blivit utsatta för Göran Lindberg. De har avböjt att kommentera utfallet i dagens häktningsförhandling.

Henrika Åkerman/SR Ekot
Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se