Aska bakom bränder

Den senaste tiden har ovanligt många bränder inträffat i Uppsalatrakten där aska från eldstäder varit den stora boven. Senast i går kväll inträffade en sån brand i Hällmyran i närheten av Knutby.

Peter Arnevall, brandingenjör vid Uppsala brandförsvar:

– För årstiden har vi upptäckt att det är ovanligt mycket bränder i hinkar med aska. Det är för året ovanligt mycket. Vi vet inte riktigt varför det är så, men en anledning kan vara att folk har eldat ovanligt mycket i år med tanke på den kalla vintern.

Ett fritidshus i Hällmyran mellan Knutby och Alunda började strax före klockan nio i går kväll brinna. Boende i fritidshuset hade tagit ur aska från en eldstad och ställt hinken med askan utanför huset. Den glödande askan satte eld på fasaden men människor på plats kunde snabbt släcka elden med en pulversläckare. Ingen människa skadades. Och i december inträffade en liknande brand i Storvreta, där aska som hade ställts utanför huset satt eld på vinden från utsidan.

Brandförsvaret säger att det bara sedan årsskiftet skett ett tiotal liknande bränder, där aska - ofta i en plasthink - ställts utanför huset vilket leder till att huset fattat eld. Peter Arnevall på Uppsala brandförsvar:

– Det vi vill trycka på är att man inte tar ut askan och lägger den i en plasthink och ställer den på farstun, utan att man använder en plåthink som man ställer en bit från fasaden.

Hur kommer det sig att det tar eld när det är så kallt och mycket snö?

– Glöden i askan kan ligga och pyra väldigt väldigt länge. Det kan bli ganska varmt, och har man inte helt förbränd ved där i kan det börja brinna igen, alternativt att plasten i hinken smälter och tar eld. Och att det då sprider sig till husfasader och liknande.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se