Lösenordsstrul vid skolval

I helgen skulle tiden gå ut för föräldrar att söka plats i förskoleklass i Uppsala till hösten. Men det nya systemet att man ska ansöka via webben, har vållat så mycket strul att ansökningstiden förlängts till på tisdag.

– Det största problemen har gällt lösenorden. Många har slängt dem eller så har du hunnit gå ut eftersom man inte använt dem. Det har betytt att många fått beställa nya lösenord, och det tar ett par dagar när man ska skicka dem med papper via posten, säger Kristian Stjerndorff, uppdragsstrateg på kontoret för barn ungdom och arbetsmarknad.

Ja, för att kunna söka plats i förskoleklass i Uppsala måste båda vårdnadshavarna logga in på den nya webbplatsen. Även om ansökningstiden för plats i förskoleklass går ut nu i dagarna, skickades lösenorden till webbplatsen ut till de flesta föräldrar redan i maj - förra året. Många föräldrar har inte gått in på sidan förrän nu och då har lösenordet hunnit gå ut. 

Lösenordsstrulet har drabbat runt 5-10 procent av föräldrarna som ska söka nu uppskattar kommunen, mellan 200 och 400 personer.
– Det är alldeles för många, och det är inte bra. Men vi hoppas att med bättre information kunna få folk att spara de här lösenorden så att de vet att de ska använda webbtjänsten även i framtiden.

Dessutom har den nya webbplatsen drabbats av en bugg - som gör att många föräldrar gått bet och fått ett mystiskt felmeddelande när de försökt välja. På grund av strulet har telefonerna gått varma den senaste veckan hos skoladminstratörer och på barnomsorgsadministrationen

Men Kristian Stjerndorff vill lugna föräldrar. Alla som inte gjort ett val senast nu på tisdag, kommer att bli uppringda av den närmaste kommunala skolan, och få hjälp.
– De här problemen kommer inte innebära att folk blir stoppade i skolor som de inte vill ha eller inte tänkt sig.

Man kunde också ha tänkt sig att ge ut lösenord direkt via webben?
– Ja, men vi har valt att inte göra så av säkerhetsskäl. Vi tittar på andra lösningar att öppna för andra möjligheter att logga in, exempelvis via e-legitimation. Det kommer antagligen vara igång till nästa skolval, säger Kristian Stjerndorff på Uppsala kommun.

Sista dagen att söka är nu alltså på tisdag.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista