Tonåringar krävs på miljonskadestånd

Två 16-åriga pojkar i Märsta krävs på en miljon kronor i skadestånd av Sigtuna kommun för att de orsakat en omfattande översvämning på Valstaskolan i Märsta.

Pojkarna dömdes förra året i tingsrätten för att ha orsakat översvämningen på Valstaskolan. Kostnaderna för skadorna uppgick till 1,7 miljoner och nu vill kommunen att pojkarna ska betala en miljon i skadestånd. Kerstin Sundberg är kommunjurist:

 – Vi går till domstolen och yrkar på den här miljonen. Och sen får domstolen bestämma, säger Kerstin Sundberg.

Varför vill ni att pojkarna ska betala en miljon?

– Därför att det är det som kommunen har fått betala. Och de är dömda i brottmålsdelen.

Strax före sommaren i fjol dömdes två unga pojkar, då 15 år gamla, för att ha orsakat en översvämning på Valstaskolan i februari förra året. Pojkarna nekade till anklagelserna men tingsrätten fann dem ändå skyldiga till att ha orsakat översvämningen.

Rätten menade att pojkarna hade skruvat på vattenkranarna i handfaten på toaletterna och proppat igen utflödet så att vattnet kunde välla ut på golvet. Vattnet trängde sedan också igenom golvet till nedervåningen och skadorna har kostat 1,7 miljoner kronor att åtgärda.

Försäkringen täcker endast 700 000 kronor, enligt Kerstin Sundberg. Och nu krävs pojkarna alltså på resterande belopp, en miljon. Upplandsnytt har pratat med pappan till en av pojkarna. Han tycker att det är ett orimligt belopp för så unga personer:

– Det är för mycket pengar för att de ska kunna betala. Deras liv är helt förstört kan man säga, säger pappan.

Men har du inte förståelse för att kommunen ändå ser det på sitt sätt. Pojkarna är dömda och då måste kommunen ha skadestånd?

– Ja, precis. Men det har aldrig hänt tidigare. Jag har läst mycket nyheter om liknande händelser. Det har hänt att folk eldar upp skolor osv. Men aldrig att de blir stämda på pengar, försäkringen går in och betalar.

Kommunjuristen Kerstin Sundberg tror ändå inte att domstolen kommer döma pojkarna till skadestånd på en miljon.

– Domstolen kommer med största sannolikhet inte att döma ut ett så stort belopp, just för att de är så pass unga. Men vi har bestämt att vi lämnar ärendet till domstolen och så får de avgöra hur mycket vi i slutändan kan få, säger Kerstin Sundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista