Facken vill flytta landstingsöverskott

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Uppsala läns landsting borde föra över sitt överskott för 2009 till Akademiska sjukhuset och Primärvärden, som båda gick back förra året. Det menar nu samtliga fackförbund inom landstinget efter veckans presentation av landstingsekonomins plusresultat.

– Det här systemet innebär att landstinget leker affär med sig själv. Men på golvet, för vårdpersonalen, så blir den här leken blodigt allvar, säger Anna Rask-Andersen, ordförande i Uppsala allmänna läkarförening.

I fredags presenterade landstinget det ekonomiska resultatet för 2009. Bokslutet visar på ett överskott på 267 miljoner. Men vissa delar i landstinget visar på minus. Akademiska sjukhuset t ex gick 70 miljoner back förra året och Primärvården hamnade på minus 59 miljoner.

Nu menar de fackliga organisationerna att det är beställaren av vården, dvs Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i landstinget, som gjort att dessa delar gått back. De har helt enkelt inte beställt rätt mängd vård, menar facken. Och i slutändan ser det ut som om Hälso- och sjukvårdsstyrelsen gått 53 miljoner plus medan Akademiska sjukhuset och Primärvården gått back:

– Vi anser att Akademiska sjukhuset och Primärvården ska få det här överskottet på 53 miljoner. Det är väldigt tärande för vårdpersonalen att höra att de går med underkott och att de ska spara, när det egentligen är på ett annat ställe som problemet ligger, säger Anna Rask-Andersen.

Men systemet ser ut som det gör. Är det inte bara att acceptera att det blir så här?

– Nej, jag ifrågasätter hela systemet med beställare och så kallade utförare.

Ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, folkpartisten Ismail Kamil, menar att han inte har något att göra med att det blev minusresultat för Akademiska och Primärvården:

– Nej, det är inte frågan om att vi beställt för lite vård. Går de plus så får ju inte vi pengar tillbaka och går de minus ska de inte heller få pengar av oss, säger Ismail Kamil (FP).

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".