Snön skadar hus

Trycket på de uppländska taken ökar när vädret blivit mildare och snön blir tung - och nu har försäkringsbolagen fullt upp med skador på grund av snön.

– Vi har ett väldigt tufft arbetsläge just nu. Det är jättemycket vattenskador som kommer in, men det är också värmepumpsanläggningar som går sönder och ett antal snötrycksskador har inträffat i Uppland de senaste veckorna, berättar Susanna Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar, i Uppsala.

Hon ser en trend i vilka skador som anmäls.

– Den mest dramatiska förändringen om vi jämför med de fem senaste åren är att vattenskadekostnaden är ungefär fördubblad och skador på värmeanläggningar har ökat, säger Susanna Fagerberg.

Som om det var nog med snö innan, i dag har det fortsatt snöa ymnigt. SMHI har gått ut med en varning om att det ska komma upp till 20 centimeter nysnö.

Det har inträffat ett flertal olyckor under dagen men fram till klockan 17.30 handlade det mest  om avåkningar eller mindre allvarliga kollisioner. Bland annat körde en bil av E4 i höjd med Knivsta vid 13.30. Bilen fick sladd körde av vägen och voltade. Enligt räddningstjänsten skadades ingen person i olyckan. En annan som varit ute och kört på E4 i dag är Mikael Jansson.

– Jag valde att åka lite tidigare för att undvika den värsta trafiken. Nere i Stockholm var det lite blötare men när man kom upp till Arlanda var det ganska halt och packat på vägen. Det var faktiskt lite obehagligt att köra.

Hur tycker du andra en sådan här dag?

– Jag måste säga att de flesta kör väldigt försiktigt nu, säger Mikael Jansson.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Emmanuelle Strand Jean
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista