Mats Odell

Regeringen värnar studentbostäder

Kommunminister Mats Odell har fört samtal med vd:n för Vasakronan, som ju planerar att sälja studentbostäder i Uppsala. Han vill inte att studentbostäder omvandlas till hyres- eller bostadsrätter.

Fastighetsbolaget Vasakronan ska i och med en omstrukturering sälja 4300 bostäder i Studentstaden AB i Uppsala, och det finns inga garantier för att studentbostäderna får förbli just studentbostäder, något som väckt stark oro på flera håll i Uppsala. Och Mats Odell förstår oron.

 – Det vore ett jätteproblem om det skulle vara så att de här bostäderna skulle försvinna som studentbostäder. Jag har därför kallat till mig vd:n för Vasakronan och han har förklarat att det är inget ekonomiskt incitament för en köpare att inte fortsätta att hyra ut de här som studentbostäder. Att bygga om de här till bostadsrätter, bedömer Vasakronan, är kostnader som nästan närmar sig nybyggnadskostander. Att bygga om en studentkorridorr till bostadsrätter, är förknippat med väldigt stora kostnader.

Studentnationerna i Uppsala har erbjudit sig att köpa bostäderna i Studentstaden AB för att säkra att de förblir studentbostäder, men har fått nej på sitt anbud. Det är mer än hälften av studentbostäderna i Uppsala som är till salu, och som alltså riskerar att omvandlas till hyres- eller bostadsrätter.

Både Uppsala kommun och Uppsala Universitet har varnat för följderna om den nye ägaren inte vill behålla fastigheterna som studentbostäder. De menar att det kraftigt skulle minska Uppsalas attraktionskraft för studenter.

Fastighetsbolaget Vasakronan ägs av staten och de rödgröna partierna i Uppsala har vädjat till regeringen att sätta press på bolaget.

Har du satt press på Vasakronan?

 – Det har jag gjort.

Tycker du att regeringen har något ansvar i det här?

 – Regeringen har ansvar att se till att det finns goda förutsättningar att bygga, äga och förvalta studentbostäder.

De dryga 4000 studentbostäderna säljs av Vasakronan i ett paket tillsammans med en rad vanliga hyresrätter i Uppsala, Stockholm och Göteborg, ett paket som beräknas vara värt över 5 miljarder kronor.


Astrid Iselidh
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista