Rätt att neka ersättning efter sonens död

Det var rätt av försäkringskassan att neka Sofie Karlsson i Bålsta sjukpenning de första 14 dagarna efter att hennes son dött. Det konstaterar Kammarrätten i en dom.

För att få sjukpenning under de dagarna skulle hon ha haft arbete, varit inskriven hos arbetsförmedlingen eller haft exempelvis föräldrapenning. Kammarrätten skriver i sin dom att den har full förståelse för att hon inte tänkt på att anmäla sig till Arbetsförmedlingen dagen efter att hennes son avlidit, men att det i lagen inte finns någon möjlighet att göra undantag ens i ömmande fall.

- De kan inte säga att de är förstående, det tycker inte jag att man är om man ger försäkringskassan rätt i det här fallet. De kan heller aldrig sätta sig in i situationen att som förälder sitta med ett dött barn och behöva fatta ett sånt här beslut, säger Sofie Karlsson.

Hon kommer nu undersöka möjligheterna att överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista