Fack reagerar mot hot

Nio av tio socialsekreterare i Sverige upplever att det finns risk att de utsätts för hot eller våld på jobbet. Det här visar en färsk undersökning som Akademikerförbundet SSR nyligen gjort bland socialarbetare i landet, och som Upplandsnytt tagit del av.

Mordhot som socialsekreterare utsätts för i tjänsten leder sällan till åtal eller fällande dom. Christin Johansson är ordförande i socionomernas fackförbund Akademikerförbundet SSR.
- Man måste ta den här typen av händelser på stort allvar. Yrkeskåren undervärderar ju inte den här typen av risker utan har man gjort en polisanmälan om hot så måste den ju utredas i botten och ställas under rättslig prövning. Det är ju inte bara ett hot mot socialsekreteraren utan även för demokratin och möjligheten att kunna utvärdera socialsekreteraryrket, säger hon.

Vår granskning av nio polisanmälda fall av direkta dödshot som de senaste två åren riktats mot socialsekreterare i Uppsala län visar att endast två lett till åtal och dom. Av de resterande fallen så lades de flesta förundersökningar ned i brist på bevis men i ett par fall påbörjades aldrig någon förundersökning, något som Christin Johansson reagerar starkt på:
- Det är anmärkningsvärda siffror. Ett så pass grovt brott som mordhot borde ju åtminstone leda till rättslig prövning, säger hon.

Upplandsnytt har tagit del av en färsk enkätundersökning som Akademikerförbundet SSR gjort bland 600 av sina medlemmar. Där svarar nio av tio att de upplever att det finns risk att de utsätts för hot eller våld på jobbet. Var femte har själv drabbats av hot och våld i tjänsten. En som råkat ut för det är Gamil Maltey på socialtjänsten i Uppsala.
- Jag har blivit hotad en gång. Han sa att han skulle komma med ett vapen och skjuta oss.

Totalt i landet visar Sveriges Radios granskning att två av tre fall aldrig leder till åtal. I flera fall som polis och åklagare lagt ned fanns dessutom vittnen. Christin Johansson på Akademikerförbundet SSR har i dag tagit kontakt med Rikspolischefen för att ta upp frågan.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista