Brist på hjälplägenheter

Det råder brist på bostäder i Uppsala för personer som behöver hjälp av kommunen för att få lägenhetskontrakt. En orsak till det är att kommunen låtit personer bo kvar längre än vad de behöver.

Mohamad Hassan, ordförande för utbildnings och arbetsmarknadsnämnden, folkpartist, säger att det är många nya behövande som flyttas runt i väntan på att en bostad blir ledig:
- De har vi på lite olika ställen. Många bor inneboende hos vänner och bekanta , många bor på tillfälliga hotellösningar, vandrarhem, så har vi några genomgångsbostäder. Det är olika lösningar för olika individer och det är inte bra, det är inte bra för någon.

Det här hade alltså kunnat undvikas om kommunen flyttat på de personer som inte längre behövde hjälp med bostadskontrakt. Då hade nya behövande kunnat ta över lägenheterna, i väntan på att kunna skaffa egna kontrakt.

Men det finns de som bott i dessa lägenheter sedan 70-talet och många som har så kallat besittningsskydd, det vill säga att dom i princip har rätt att bo kvar. Idag är det ungefär tusen lägenheter som man vill tömma och ge till nya personer med behov av hjälp till boende. Det kommer att kosta ungefär 500 000 till en miljon kronor och ta minst ett år.
- Jag vet att det här tar tid för att det är en matchning mellan de som har besittningsskyddet idag och ett eventuellt alternativ. Det kommer att ta något år innan vi får någon effekt av detta.

Nu vill man alltså se igenom ett tusental lägenheter för att behövande ska få någonstans att bo. När det kommer till hur kommunen har hanterat frågan tycker Mohamad Hassan på utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, så här:
- Kommunen har inte följt upp de här kontrakten och det har lett till att kommunen har investerat i bostadsrätter som man kanske inte har behövt göra om man haft en bättre uppföljningsmetod. Det är en kritik som man kanske ska framföra och att man lär sig av de misstag man gjort. Därför tar vi tag i det här och samla alla resurser för att vi inte ska upprepa misstagen.

Emmanuelle Strand Jean
emmanuelle.strand.jean@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".