Göran Nilsson(M). Foto: Matilda Hector/SR
Knivsta

Politikerarvoden rättas

Efter den senaste tidens debatt om de felaktiga arvodena för politikerna i Knivsta har nu ett nytt förslag arbetats fram för hur felaktigheterna ska rättas till.

Vid senaste fullmäktigemötet blev ärendet framskjutet eftersom politikerna inte kunde komma överens. Det nya förslaget innebär att arvodena från samtliga tre år som det blivit fel ska regleras, säger det moderata kommunalrådet Göran Nilsson:

 – Nu kommer jag att lämna ett förslag till kommunstyrelsen den 15 mars om att föreslå fullmäktige besluta att alla felaktigheter skall regleras, säger Göran Nilsson (M).

Upplandsnytt har tidigare berättat att Knivsta kommun under tre års tid betalat ut för mycket pengar till vissa politiker och för lite till andra. Totalt har kommunen gått 400 000 kronor back på det här för fel som gjordes 2007, 2008 och 2009. I början av februari så skulle frågan en gång för alla få ett slut på fullmäktigesammanträdet. Förslaget som låg då var att endast det senaste årets arvoden skulle regleras, eftersom kommunens egna regelverk inte tillåter att man kräver kommunen på lön eller arvoden som är mer än ett år tillbaka i tiden. Men diskussionerna som följde vid fullmäktige ledde inte till något beslut och frågan återremitterades.

 – Det kom en hel del åsiktsyttringar i kommunfullmäktige om att vi politiker borde reglera alla felaktigheter under alla tre åren, säger Göran Nilsson (M).

Nu har Göran Nilsson tagit fram ett nytt förslag som först kommunstyrelsen ska ta ställning till den 15 mars. Det nya förslaget innebär att alla tre årens felaktiga arvoden omfördelas rätt, de som fått för lite får ut sin lön och de som fått för mycket betalar tillbaka. Och det här med ett-årsregeln går att komma runt, säger Göran Nilsson. I det här fallet har han valt att se det som att politikerna egentligen krävt arvoden vid rätt tid och rätt år, men att det gjorts ett formellt fel vid utbetalningen och att det inte är politikerna som gjort fel:

 – Man kan se det så. Och jag väljer då att göra det den här gången. Men sen kan ju allt bli överklagat och rättsligt prövat. Men jag har i alla fall uppfattat att en stor del av fullmäktiges ledamöter anser att allt skall regleras. Och då lägger jag ett sådant förslag. Min roll är att försöka hitta en lösning som får en bred majoritet bakom sig, säger Göran Nilsson (M).


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista