HÅBO

Inga matcher i Bålsta

Bålsta hockey kommer inte att kunna spela säsongens sista hemmamatcher i Bålsta ishall med anledning av den nya hyresnivå som Håbo kommun beslutat om. Den här säsongen blir längre för klubben än tidigare år, och för att hålla hallen fortsatt öppen och isen spolad kräver kommun full ersättning av klubben.

-Det är ju en nivå som vi tycker står utanför rimliga proportioner, säger Mats Ellman, ordförande för Bålsta hockey. 

Vilka följder får det här beslutet för er?

 -Vi tittar just nu på möjligheterna att söka oss till andra ishallar för att kunna genomföra de här seriespelen för ungdomslagen och vårt seniorlag, säger Mats Ellman.

Håbo kommun kräver att Bålsta hockey ska betala drygt 22.000 kronor för varje vecka som säsongen förlängs efter den 14 mars, för en månads tid blir det alltså nära 100 000 kronor.

Det här är nivåer som ligger långt över kostnaderna under säsongen i övrigt. Säsongen har blivit förlängd i år för flera av klubbens lag, eftersom a-laget kvalar för att få stanna kvar i division ett, och två av ungdomslagen har gått till slutspel.

Beslutet om hyresnivåerna fattades av kommunens miljö- och tekniknämnd där Bålstapartiets Sjunne Green är ordförande…

-När det gäller de här veckorna med extra istider så har man räknat fram en faktisk kostnad på 22.500 kronor i veckan för att göra is och det är den faktiska kostnade vi vill ha betalt för, säger Sjunne Green.

Det kan verka konstigt att de inte kan spela hemmamatcher i sin egen hemmahall?

 -Ja, egentligen tycker jag det också. Klarar de inte av att fullfölja sin betalningar så kanske man inte kan spela i division ett. Jag förstår inte att Svenska hockeyförbundet inte gör något åt det här. I andra sammanhang har ju hockeyklubbar blivit borttagna och nedflyttade på grund av att det inte har skött sin ekonomi, säger Bålstapartiets Sjunne Green.

 -Kommunens politiker signalerar klart och tydligt. De vill inte att vi ska spela färdigt de här slutspelsmatcherna och kvalspelet i Bålsta ishall och framförallt skickar det en tydlig signal om hur Håbo kommune och politikerna ser på idrotten, säger Bålsta hockeys Mats Ellman.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista