KR vann upphandling

Bussbolaget KR Trafik tog storslam i den första upphandlingen av framtidens länbusstrafik i Uppsala län. Bolaget tog hem alla sträckor i upphandlingen, och flera av de bolag som i dag kör för UL förlorar nu sin trafik.

KR Trafik har inget enkelt svar på varför bolaget kunde erbjuda lägre pris till UL än övriga bussbolag.

-Det är ju som att fråga en idrottsman som vinner guld varför han är bättre än de andra. Han har väl tränat hårdare. Vi har väl trimmat vår organisation hårdare, säger Gunnar Sahlén, KR Trafiks huvudägare.

Det är ungefär en tredjedel av Upplands Lokaltrafiks busstrafik som ingått i upphandlingen, bland annat trafik i Uppsala och Östhammars kommuner. I samtliga nio delar som ingick i upphandlingen gick KR Trafik segrande ur konkurrensen, något som segraren själv inte är enbart glad över.

-Vi var ju ett litet bolag. Vi började 1991 med en buss. Så jag är ju från början en smååkare som de som tyvärr har förlorat så jag känner ju med dem. Jag tror att den här utvecklingen med att det blir större och större kanske inte är så bra för då är det ju bara ett bussbolag kvar till slut i Sverige, säger Gunnar Sahlén.

Det är länstrafiken från och med nästa sommar det handlar om. Och KR trafik är med och konkurrerar också om den resterande delen av länets busstrafik, den upphandlingen avgörs om någon månad.

I och med utgången i första upphandlingen blir flera bolag som i dag kör för UL av med sina kontrakt. Kristian Larsson, Knivstabuss, Nobina, Arnesson Trafik och Bergsbrunna Trafik som kört skolskjutsar i 50 år.

-Vi började ju köra skoltrafik här 1962 i januari. Sen har vi kört åt UL sen UL startade 1978. Så vi har kört i både Rasbo, Funbo, Almunge, Knivsta och Långhundra, säger Lennart Andersson, VD på Bergsbrunna Trafik.

Vad betyder det här för er del?

-Ja, det var väl kanske ett dråpslag. Det betyder ju att vi får minska ner trafiken med kanske fem bussar. Vi får väl försöka överleva på att köra beställning istället, säger Lennart Andersson på Bergsbrunna Trafik.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".