Försvarsdirektör Stig Ekberg

Rustar för vårflod

Snart smälter snön och det kan komma att bli stora översvämmningar runt om i Uppland. Därför kallade Länsstyrelsens försvarsdirektör till ett möte på Länsstyrelsen för att se över resurserna.

Försvarsdirektör Stig Ekberg har i nuläget svårt att säga vad som kommer krävas om vårfloden kommer.

- Vi vet ju var vi kan avropa resurser som är utanför kommunernas delar. En del av de resurserna är redan upknutna i kontrakt, så vi måste veta vad det är vi kan hitta för resurser då. Sen kunna göra kanske gemensamma prioriteringar.

Vilka extra resurser är det man kan behöva ta in?

- Ja allt ifrån det mest enkla. Sandsäckar, invallningsmaterial, man vallar in och sedan då hur man pumpar ut material förstås, eller vatten från de här drabbade områdena.

Och det har man inte tillräckligt idag?

- Det vet vi ju inte än. Det beror alldeles på den utveckling vi får på vårfloden.

Ja, det är inte förrän vårfloden kommer som man vet exakt hur mycket resurser och vilken utrustning som behövs. Trots detta så samlade försvarsdirektör Stig Ekberg idag räddningstjänster och entreprenörer till ett möte i Uppsala.

För att det ska bli stora översvämningar måste det ha varit högt vatteninnehåll i snön, hög dygnsmedeltemperatur och kraftig avsmältning.

Vid en eventuell översvämning är Dalälven det vattendrag i länet som kommer drabbas mest, men även Enköpingsån, Örsundaån och Fyrisån kan få problem. Enligt Stig Ekberg finns det inte många fastigheter runt vattendragen som är krisutsatta, men det finns däremot andra faror som man nu måste förbereda sig för.

- Ja, det finns många. Det är klart det kan störa kollektivtrafik. Vi kan titta på om vi dränker Dalälven, det är ett välidgt konkret exempel. Där vi kan då få kommunikationsproblem, störa både lokaltrafik på vissa ställen och länsvägar. Vägverket blir ju utsatta förståss när vägarna blir oframkomliga, säger Stig Ekberg på Länsstyrelsen.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista