Minnesstund för de drabbade i Chile. Foto:Astrid Iselidh.

De minns de drabbade

I dag hölls en minnesstund för de drabbade i Chile vid Stora Torget i Uppsala.

– Vi anordnar den här stunden dels för att försöka väcka uppmärksamhet för det som händer i Chile, en riktigt stor katastrof som drabbat många, och dels för att lätta vårt behov av att vilja hjälpa till. Och för att samla in resurser för att kunna skicka hjälp så fort som möjligt, säger Irene Molina från den ideella föreningen "Sverige för de drabbade i Chile" som anordnat minnesstunden.

Vad tror du en sådan här minnesstund betyder för dem som har anhöriga och vänner i Chile?

– Det betyder väldigt mycket på det privata planet, dels att kunna samlas och se att vi är många som bryr oss och sörjer tillsammans, och dels för att känna att vi gör någonting.

Har du själv vänner och anhöriga i Chile?

– Ja väldigt många, jag har mamma syskon syskonbarn, kusiner. De mår ju bra under omständigheterna men det är många som vi känner som är riktigt drabbade.

Hur lång tid tror du det tar att återuppbygga det som förstörts?

– Det kommer säkert att ta väldigt lång tid. Infrastrukturen har drabbats ordentligt. Det finns förstörda sjukhus, skolor, broar, vägar, och framför allt bostäder. 500 000 bostäder är helt oanvändbara, de har rasat helt och hållet. Det betyder 2 miljoner hemlösa som läggs till till de riktigt utsatta i hela landet.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista