Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Kopparstöld förbryllar

Polisutredningen efter den jättestöld av kopparkabel, som skedde vid en skrotcentral i Uppsala för cirka två veckor sedan, har ännu inte gett något resultat.

Totalt fem ton koppar stals och polisen misstänker att en organiserad liga ligger bakom. Och det är i sådana här fall svårt att få fast de som ligger bakom stora metallstölder.

– Det här kan jämföras med en del andra brott där godset försvinner snabbt. Flera personer är inblandade, och i många fall är det mycket välplanerat vilket innebär att när det blir känt för polisen, ja då är spåren redan borta, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Någon gång under helgen den 20-21 februari tog sig tjuvarna in på Metallåtervinning AB i Boländerna i Uppsala. Tjuvarna hade kapat upp ett stort hål i väggen in till en separat förvaringshall på området och på något sätt lyckats få med sig 5 000 kilo avskalad kopparkabel som fanns där, alltså fem ton. Värde: cirka 200 000 kronor. Och när det handlar om de här volymerna så är det oftast välorganiserade ligor som ligger bakom.

– Ja det misstänker vi, att det här är frågan om mera kvalificerade personer som direkt sålt det här till någon uppköpare. De är en del i en kedja av flera medverkande personer.

En liga helt enkelt?

– Det är riktigt.

Polisutredningen har hittills inte gett något resultat. Övervakningsbilderna från området har inte heller kunnat hjälpa till. Det är första gången som Metallåtervinning i Boländerna råkar ut för en sådan här stöld, men runt om i Uppland sker liknande stölder årligen. Under andra halvåret 2009 har det skett ett 20-tal både mindre och större metallstölder här.

Men frågan är vart metallen tar vägen. Utredningar har visat att en del säljs vidare till andra skrotcentraler i olika delar av landet, men det mesta försvinner ut ur landet och skeppas iväg, inte sällan till Tyskland. Kina är ett annat land där stulen svensk metall hamnar.

– Det finns sådana uppgifter, men vi vet att för en del av det här godset finns en mottagare, och den kan ibland vara någonstans ute i världen.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista