Folkets hus Skutskär. Foto: Anders Ekholm/SR Gävleborg
Skutskär

"Slängdes ut utan jackor"

(Uppdaterad 17:00 8 mars)
Den 19-årige man som hittades död utomhus i Skutskär i går, tros ha lämnat festen på Folkets hus innan polisen stängde den på grund av ett ohållbart ordningsläge. Men arrangörerna kritiserar ändå polisen, för att de ska ha kört ut ungdomar utan jacka i vinternatten.
Vet du mer om detta? Hör av dig till upplandsnytt@sr.se

Den döda 19-åringen hade under lördagskvällen varit på festen som polisen upplöste.
Vet ni när pojken som dog lämnade festen?
– Ja, enligt ett vittne, så mellan 23 och 23.30, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

Så det var innan polisen började få ut folk?
– Det är riktigt, om vittnesiakttagelsen stämmer.

Har ni konstaterat om han hade vinterjacka på sig?
– Jag känner inte till hur han var klädd. Däremot har vi kunnat konstatera förfrysningssymptom, att han börjat klä av sig.

Vid midnatt under natten mot söndagen ingrep polisen mot en ungdomsfest i Folkets hus i Skutskär som spårat ur. Eftersom dessutom cirka 500 personer befann sig i lokalen, avsedd för 300, beslöt polisen att avbryta tillställningen.
–  Ordningsläget har varit mycket besvärligt. Det var så mycket fylla, så mycket bråk och slagsmål att det hade varit omöjligt för polisen att låta den här festen fortsätta. Polisen har sen sökt i området så att ingen skulle komma till skada, eller som i det här tragiska fallet, frysa ihjäl,  säger Christer Nordström.

Ytterligare två personer tros ha frusit ihjäl i Uppsala län i helgen. En kvinna hittades död i Gimo på söndagsförmiddagen och en kvinna hittades i Gamla Uppsala under lördagen.

Samtliga tre avlidna kommer under veckan att genomgå en rättsmedicinsk undersökning där dödsorsaken fastställs.

I Skutskär pratas det mycket om händelsen på måndagen:
- Så onödigt, fruktansvärt, säger Fredrik von Wachenfeldt.

Kände du pojken?
- Nej, men jag har bekanta som kände honom.
- Det är tragiskt att det ska bli så, säger Stig Sörhall.

Vad tycker du om polisens agerande?
- Det gjorde de väl bra. De kunde väl inte göra annat. De lät ju ungdomarna som inte kunde ta sig hem vara kvar inne, efter vad jag läst.

Men arrangörerna tycker att polisen kunde hanterat saken bättre, med tanke på kylan. Så här berättar en av arrangörerna, en 18-årig pojke, om vad som hände natten mot söndan:
– Till slut kom polisen in och stängde av musiken runt halv ett. De ryter till och slängde ut precis alla. Vi hade ju tagit hand om folks jackor så att de inte skulle komma bort, men det var jättemånga som blev utslängda utan att få chansen att hämta sina jackor. Som tur var hade de kompisar som kunde hämta dem, men några jackor blev kvar.

Vad hände med dem som körts ut?
– De som skulle med bussen fick stå och vänta, jag hörde att vissa fått vänta i upp till två timmar. Det polisen gjort fel är att de skulle ut med alla så fort som möjligt ut på gatan. De skulle ju ha sett till så att alla kunde hämta ut sina jackor och kunde komma ut i lagom tid till bussen, i stället för att stå ute och vänta.
– På morgonen var det några kvar i lokalen, som väntade på morgontåget till Uppsala, som hittade en kille en bit utanför lokalen utan vinterkläder, som låg ner. Vi tog in honom i lokalen och han var inte vid medvetande utan låg bara och skakade – vi kunde inte få kontakt med honom över huvud taget.

Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen, säger att det här är nya uppgifter för honom:
– Den här uppgiften att ett antal festdeltagare inte fått sina ytterkläder är inget jag känner till. Men det kan inträffa att någon i det akuta skedet inte fått med sig sina ytterkläder. Men det har inte rapporterats på det sätt som vi nu hör. I den här lokalen var det så svår oordning. Det var omöjligt att garantera säkerheten för alla som var där. Och det bedömdes som bråttom att man måste få ut dem. Det var så många berusade personer. Någon hade hotat en annan med en kniv mot halsen, alltså akut läge för polisen.


Matilda Hector
Mårten Nilsson
Lotta Persson/SR Gävleborg
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista