1 av 2
2 av 2
Personal i köket som byggs om. Foto:Mårten Nilsson/SR.

Äldreboende lagar mat

Samtidigt som landstinget i Uppsala slutat med tillagning av egen patientmat så väljer äldreboendet Björklingegården i Björklinge att göra tvärtom. Vad tycker du om det? Kommentera här!

Där kommer boendet snart att öppbna eget tillagningskök, en satsning som sker efter önskemål från bland annat personalen, som tror att det egna köket kommer att bli ett lyft för de äldre:
- Många äter dåligt, och med nyproducerad mat ökar aptiten, och på lång sikt tror jag vi kommer få ett ökat välbefinnande bland våra boende, säger undersköterskan Fredrik Larsson.

Björklingegården drivs av Förenade Care, och det här blir första gången som en privat entreprenör i Uppsala öppnar tillagningskök i ett äldreboende på eget initiativ, utan att det ingår i några upphandlingsvillkor. Idén tog form på en planeringskonferens för ett år sen, då Björklingegårdens personal målade upp en vision om att kunna servera de boende färsk, egenproducerad mat - och 1 april blir drömmen verklighet. Då öppnar det nya köket, delvis med ekologisk mat, och med råvaror från trakten. Mycket husmanskost blir det, de boende får vara med och utforma menyn, på helgkvällar kan det bli trerättersmeny, och ibland restaurangkvällar där anhöriga bjuds in till trerättersmiddag med de boende. Drivande i frågan har också i hög grad verksamhetschefen på Björklingegården varit, Danijela Cvetkovic:
- Hela byn pratar om det här och är stolta över oss, säger hon.

Akademiska sjukhuset har gått över till att köpa patientmaten från Västerås. Hur har ni råd med det här?
- Det blir dyrare, men vi får kanske friskare boende. Det gäller att fördela kostnaderna rätt, och vi anser att maten är så stor del av vardagen så det vill vi satsa på.

Också på Uppsala kommun blev man förtjusta över planerna och tog på sig kostnaderna för att bygga om köket. Och nu väntar många gamla favoriter från det svenska folkhushållet, säger kostombudet Anita Söderström:
- Bruna bönor med fläsk och såna vanliga rätter som de tycker om. Paltbröd, kroppkakor...

Margit Persson, boende på Björklingegården, välkomnar det nya tillagningsköket:
- Jag har inte klagat på maten någon gång, fastän man ibland tycker att man kunde fått något annat, säger Margit Persson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".