1 av 2
Rose-Marie Isaksson. Foto:August Bergkvist.
2 av 2
Annika Krispinsson. Foto:August Bergkvist.
Heby

Maten het fråga

Maten till de unga, gamla och sjuka, är en fråga som är under förändring och diskussion på flera håll i Uppland. I Heby kommun har frågan om var maten ska lagas stötts och blötts i åratal. Vad tycker du om det här? Skriv nedan.

Förra vintern kom politikerna äntligen fram till en lösning, men sedan dess har inte mycktet hänt.

– Vi har haft så många kostutredningar, det verkar ha gått troll i den här frågan, säger Annika Krispinsson, är oppositionspolitiker för centerpartiet och ledamot i verksamhetsnämnden.

I grova drag handlade beslutet om att kostenheten skulle upphöra med matlagning på flera orter och koncentrera verksamheten till centralkök i Heby och Östervåla. Syftet var att skapa en mer flexibel organisation inför framtiden samtidigt som flera av köken behövde renoveras.

På samma möte bestämdes också att enhetscheferna på varje förskola, skola och äldreboende själva skulle få ta ställning till hur man ville ha det med maten. Antingen köpa från de kommunala centralköken eller från en extern leverantör alternativt ta över matlagningen själva.

Den sistnämnda lösningen har många boende i Heby kommun hoppats på, så även en och annan poltiker däribland Centerns Annika Krispinsson. Men trots att ett år gått sen ärendet klubbats har det inte hänt så mycket.

– Det handlar om något så enkelt som att människor i kommunal verksamhet ska få god och vällagad mat, och ändå blir det så svårt. Här har majoriteten ett ansvar att se till att det genomförs.

Maten inom vård, skola och omsorg är en högaktuell fråga på flera ställen i Uppland - avståndet från spis till mun är den springande frågan.

I Tierp kommer all kommunal mat idag från ett storkök i Gävle. Men under året rustar kommunen i ordning sina egna kök och återtar kontrollen över pannor och kastruller.

På sjukhusen i Uppsala och Enköping har landstinget nyss valt den lösningen som man i Tierp ratade. Den lokala matlagningen har upphört och istället köps maten från ett storkök i Västerås.

I Heby börjar man efter mycket om och men komma till skott att omsätta beslutet i praktiken. Centralköken håller till exempel på och ser över hur bemanningen ska se ut framöver. Men än är det inte klart hur många enhetschefer som bestämt sig för att ta över matlagningansvaret lokalt. Rose-Marie Isaksson är socialdemokratisk ordförande för Heby verksamhetsnämnd.

– Jag tror man är rädd för det här med livsmedelslagar och att det är en ny situation. Men nu kommer det att hända saker, för det kommer att bli förhandlingar nu.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista