Fästingen trivs i snön

Den kalla vintern sätter sina spår i växt- och djurlivet. Men fästingen klarar sig bra, trots de låga temperaturerna, och det är tack vare all snö. Vad tycker du om att fästingen trivs i snön? Skriv nedan.

Snön gör att fästingarna klarar sig bra under den här kalla vintern. Fästingen kryper nämligen ner några centimeter i marken när vintern närmar sig. Och nu ligger snön som ett isolerande täcke över, så det blir inte så kallt där nere. Thomas Jaenson, forskar på fästingar och andra blodsugande kryp vid Uppsala universitet.

– Kanske en decimeter ibland har de krupit ner, och där ligger alltså dom i plusgrader, eller runt nollgradig temperatur. Om den här marken fryser och det inte finns något snötäcke, ovanpå, då är det riskabelt för dem

Det är alltså värre för fästingen om temperaturen varierar runt nollgradigt och det inte finns någon snö. Då kan nämligen fästingen luras och tro att de är vår. Om den då kryper upp ur marken och det blir frysgrader igen så klarar den sig inte.

Men det är inte bara snön som hjälper fästingen att klara av kylan. Den bildar nämligen molekyler i kroppen under vintern som gör att kroppsvätskorna inte fryser. Och det gör att fästingen klarar av lägre temperaturer än vad till exempel däggdjur gör.

– Dom tillverkar sockeralkoholer, glykol och sånt här, precis som vi har i kylarvätska i bilar. Det gör att de klarar mycket låga temperaturer, mycket lägre än vad, till exempel däggdjur gör.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista