1 av 2
2 av 2
Tärnsjö

Kyrkan kan laga maten

Det kan bli kyrkan som säkrar att matlagningen till skolan och äldreboendet i Tärnsjö blir lokal även i framtiden. Heby kommuns kostenhet planerar att stänga flera kök i kommunen för att spara pengar och då är bland annat matlagningen i Tärnsjö i farozonen.

Vad tycker du om det här. Skriv din åsikt!

Det här är något som det pratas om bland barnen på skolgården i Tärnsjö. Daniel och Ester går i 5:an respektive 4:an:

- Ja, det blir ju tragiskt. De som lagar här blir ju lite ledsna. De lagar alltid så bra mat här, säger Daniel.

- På dagis är inte maten lika god som här. Jag tror det beror på att de fraktar den, säger Ester.

Hebys politiker har bestämt att det är upp till enhetscheferna på förskolor, skolor och äldreboenden att själva bestämma hur de vill ha det med maten. I dag har den kommunala kostenheten flera kök i kommunen men framöver blir bara centralköken i Heby och Östervåla kvar.

Enhetscheferna får då välja på att köpa maten därifrån, från någon fristående entreprenör eller laga maten själva i egen regi - det sistnämnda räknas det på just nu.

I Tärnsjö har frågan skapat en livlig debatt. Nu har kyrkan, som tidigare räddat byns mack, sagt att den eventuellt skulle kunna ta över som entrepenör om skolan och äldreboendet inte får ekonomin att gå ihop för att klara matlagningen lokalt.

- Om inte enheterna tar tag i frågan så kan vi räkna på att eventuellt gå in. Gemene man vill att lagen skall tillagas där den ska ätas, säger Per Eriksson som är ordförande för kyrkorådet i Nora församling.

I dag har det serverats Chicken a la king, en kycklinggryta, på Tärnsjö skola. Vid grytorna har Susanne Martinsson och hennes kollegor stått. De är trötta på den kommunala matlagningsdiskussionen som pågått i åratal.

- Man önskar att de kanske kudne tänka på att kolla upp vad andra kommuner gjort. Nu känns det som om det är fler och fler ställen i Sverige som ändrar och går tillbaka till det gamla, och inte vill ha sån här central matlagning som vi nu är på väg till. Det känns lite bakframt. Jag undrar om vi verkligen kommer tjäna på det här, säger Susanne Martinsson.

Kyrkan har sagt att man skulle kunna tänka sig att ta över ansvaret. Vad säger du om det?

- Det tycker jag låter som en väldigt bra idé. man känner att man kanske kunde få lite arbetsro efter diskussionerna.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista