Enköping

Oenigheter kring FP

Folkpartiet i Enköping går inte med på att låta någon annan än Sigbritt Dahlberg representera dem i Kommunstyrelsen.

I höstas ombildades kommunstyrelsen i Enköping, utan medverkan från Folkpartiet. Nu har Alliansen föreslagit att nyvalda ordföranden Jenny Abrahamsson och vice ordföranden Nils-Bertil Carlsson tar över platserna. Men det tänker inte folkpartiet gå med på.

– Vi har inget emot att ha varken Jenny eller Nils-Bertil i kommunstyrelsen, men vi kan inte acceptera att det går till på det här sättet, att andra partier talar om vilka människor som ska representera folkpartiet. Att dessutom ta personer som inte finns representerade i fullmäktige, som inte är folkvalda, det tycker vi är att inte respektera väljarna som valt folkpartiets representanter en gång i tiden. De två faktorerna gör att vi inte kan acceptera ett sådant här förslag från alliansen, säger Tomas Rådkvist, sekreterare i styrelsen och valledare för folkpartiet i Enköping.

I slutet av förra året beslutade kommunfullmäktige i Enköping att upplösa kommunstyrelsen och ombilda den utan medverkan från Folkpartiet. Oenighet kring budgeten ska ligga bakom beslutet, men också samarbetssvårigheter med Folkpartiets gruppledare i kommunfullmäktige, Sigbritt Dahlberg.

Sedan kommunstyrelsens ombildning har Folkpartiets platser hållits vakanta, och partiet har erbjudits att återfå platserna. Men villkoret är alltså att platserna inte går till dem som hittills representerat Folkpartiet under mandatperioden, det vill säga inte till Sigbritt Dahlberg.

Folkpartiet har nyligen klubbat vilka som ska kandidera till kommunfullmäktige i höstens val, och Sigbritt Dahlberg finns inte med på listan. Trots detta tänker Folkpartiet inte gå med på den borgerliga alliansens villkor. Men Tomas Rådkvist säger att de vill samarbeta med alliansen.

– Ja det vill vi göra, vi har en dialog på gång med de andra allianspartierna för att se hur vi ska göra det, någon form av avsiktsförklaring, att vi är ett alliansparti och att folkpartiet är en naturlig del i alliansen. Vi har definitivt tagit en aktiv roll i det.

Tror du ni når en lösning inför valet?
- Det gör vi alldeles säkert.

August Bergkvist
Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".