Solveig Zander. Foto: Riksdagen

Så vill de skapa bostäder

Det är fortsatt stor brist på hyresbostäder i Uppsala län. Bland Uppsala läns riksdagsledamöter råder delade meningar om hur bostadsbristen ska lösas.

Länsstyrelsens sammanställning visar att det främst är hyresrätter det råder brist på, trots att efterfrågan är stor.

-Vi har ju en nyligen ingången överenskommelse med Miljöpartiet och Socialdemokraterna om inriktningen på bostadspolitiken efter valet. Det handlar bland annat om att införa ett statligt investeringsstöd för byggande av framförallt hyresrätter. Det är en stor bostadsbrist och det är en social rättvisefråga att alla människor har rätt till en bra bostad, så det kommer vi att införa, säger Jacob Johnsson, riksdagsledamot (V) från Uppsala.

Den borgerliga alliansen är, inte oväntant, av en annan åsikt.

-Vi kommer inte att införa några statliga investeringsstöd för det är ju att slänga bidrag till den privata marknaden. Det är bättre att använda de här statliga stöden till att vi får en bättre vård, skola och omsorg. Istället är det viktigt att vi medverkar till att påverkar byggbranschen så det blir billigare att bygga, säger Solvig Sander (C), riksdagsledamot från Enköping.Elisabeth Terénius
elisabeth.terenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista